Εβαλε …φωτιές ο Καμμένος: Η κατάσταση θυμίζει τις πυρκαγιές του 2007, δεν αποκλείει σχέδιο εμπρηστών




ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ

Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Πάνος Καμμένος, προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας ενημερωθεί για τις πυρκαγιές που μαίνονται από το πρωί της Παρασκευής, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δήλωσε ότι η κατάσταση θυμίζει 2007 με τις φωτιές στην Πελοπόννησο, και δεν απέκλεισε «η ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών σε 66 μέτωπα» να είναι οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι έχει δοθεί εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις να αρχίσουν περιπολίες σε ορεινούς όγκους της Ελλάδας, για να αποτρέψουν την εκδήλωση άλλων πυρκαγιών.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, είπε ότι οι πυρκαγιές σε Αττική και Λακωνία «μοιάζουν να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας».

Το ΠΑΣΟΚ, με έκτακτη ανακοίνωσή του καλεί  την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «αντί να διακινεί θεωρίες συνωμοσίας, να αναλάβει τις ευθύνες της, προστατεύοντας τις ζωές και την περιουσία των πολιτών και το δασικό πλούτο της χώρας».

Γύρω στις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε η έκτακτη, υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη, ενημέρωσης και συντονισμού των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υπουργοί Νίκος Βούτσης (Εσωτερικών), Πάνος  Καμμένος (Άμυνας), Γιάννης Πανούσης (Προστασίας του Πολίτη), ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αναστάσιος Μαυρόπουλος, ο Διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος.

Μάλιστα, μόλις έληξε η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πυρκαγιές, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μετέβη αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, στην Αθήνα, για να επισκεφθεί τους δύο σμηναγούς του πυροσβεστικού αεροπλάνου, τύπου Canadair, που συνετρίβη κατά την απόπειρα αναγκαστικής προσγείωσης, επιχειρώντας στο μεγάλο μέτωπο της Λακωνίας που εκδηλώθηκε γύρω στις 4 τα ξημερώματα Παρασκευής.

Οι δύο έμπειροι χειριστές, νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα, περισσότερο για προληπτικούς λόγους.

Η Νεάπολη στην Λακωνία (Πελοπόννησος), η περιοχή Υμηττού και Μαλακάσας κάτω από την Πάρνηθα στην Αττική, και η περιοχή μεταξύ Αφράτης και Πισσώνα στην Εύβοια, είναι τα μέτωπα στα οποία οι πυρκαγιές παρέμεναν ως το βράδυ της Παρασκευής «σε ανησυχητική έξαρση», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ στέλεχος από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στην Αθήνα.

Στις περιοχές της Εύβοιας, οι φλόγες είχαν φτάσει ύψος 20 μέτρων και ως τις 10μμ απείχαν μόλις 500 μέτρα από σπίτια των χωριών, που οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν.

ΤΟ ΚΥΠΕ βρέθηκε επί τρεις ώρες τα μεσημέρι προς απόγευμα στις περιοχές του Καρέα και της Ηλιούπολης στους πρόποδες του Υμηττού, και κατέγραψε:

 Τις στα όρια του ηρωισμού των εθελοντικών ομάδων προστασία και πυρόσβεσης που δημιουργήθηκαν από πολίτες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Οι ομάδες αυτές, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος, βρέθηκαν «πανέτοιμοι σε όλες τις εστίες όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές», και έπαιξαν καίριο ρόλο «στο να μην έχουμε σήμερα μια τραγωδία άνευ προηγουμένου». Ο Γιώργος Ευθυμίου, τραπεζικός υπάλληλος, μέλος εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας στον Υμηττό, δήλωσε ότι «είναι ευτύχημα που όπως κάθε χρόνο τώρα, είχαμε καθαρίσει τις δασικές μας περιοχές από τα ξερά χόρτα, και έτσι η φωτιά, παρά τους σφοδρούς ανέμους, δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις».
 Τις προσπάθειες των πυροσβεστικών ομάδων, παρά τις περικοπές που έχουν υποστεί σε μισθούς αλλά, κυρίως, σε ανθρώπινη στελέχωση, να προστατέψουν τις ζωές των ανθρώπων και τις περιουσίες τους. Στο μοναστήρι του Αη Γιάννη στον Υμηττό, κατάφεραν με κίνδυνο ζωής να εισέλθουν και να απεγκλωβίσουν τρεις μοναχές, που στη συνέχει μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα στην περιοχή της Μαλακάσας, στο ύψος του 43ου χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας. Το μέτωπο, βοηθούμενο από τους σφοδρούς ανέμους, άρχισε να κινείται προς τον Ωροπό.

Στη Λακωνία, όπου η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής , το μέτωπο της φωτιάς απλώνεται σε μήκος  περίπου 15 χιλιομέτρων.

Εκεί, επιχειρούν οι μεγαλύτερες δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς υπάρχει φόβος να τεθεί η πυρκαγιά εκτός ελέγχου και να φτάσει σε περιοχές με πυκνή βλάστηση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η φωτιά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες,  έχει φθάσει στα πρώτα σπίτια της Νεάπολης και έχει καταστρέψει αρκετά στρέμματα ελαιοδένδρων. Το βουνό ανατολικά της κωμόπολης έχει ολοκληρωτικά γίνει στάχτη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: