Του Αριστείδη Βικέτου

Ξεκίνησε την Τρίτη,  η πολύκροτη και πρωτοφανής στα κυπριακά νομικά χρονικά υπόθεση εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η οποία έχει δύο πτυχές: την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για απόλυση του , λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς» και την δίκη του στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε   την προδικαστική ένσταση που υπέβαλε χθες η υπεράσπιση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, για αναβολή της διαδικασίας στο Ανώτατο Συμβούλιο, επειδή συντρέχει με την ποινική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Δικαιολογώντας την απόφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου, πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολέτος,  είπε ότι δεν συμμερίζεται την εισήγηση της υπεράσπισης ότι η παράλληλη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του κυρίου Ερωτοκρίτου θα αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων του και θα παραβιαστεί το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Σημείωσε ότι η παράλληλη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής διαδικασίας είναι δυνατή από τη στιγμή που, όπως είπε, οι δύο διαδικασίες δεν επιδιώκουν την επίτευξη των ίδιων στόχων και σκοπών και δεν συνιστούν κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.

Μετά την απόφαση αυτή άρχισε ενώπιον του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου η προβολή  τριών dvd με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, που κατέθεσε ως τεκμήρια η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα. Το πρώτο DVD αφορά στις δηλώσεις του κ. Κληρίδη, στις οποίες προέβη, στις 14/4/15 15, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πορίσματος του ποινικού ανακριτή Παναγιώτη Καλλή στην υπόθεση Ερωτοκρίτου.  Το δεύτερο DVD αφορά στις δηλώσεις του Ρ.  Ερωτοκρίτου την ίδια μέρα, μετά τις δηλώσεις του κ. Κληρίδη. Το τρίτο DVD αφορά σε δηλώσεις του Ρίκκου Ερωτοκρίτου σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό  στις 12/3/15 και από τις 14/4 μέχρι και τις 23/4.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο οποίος ανέγνωσε δεκαπεντασέλιδη δήλωση.  Ο κ . Κληρίδης τόνισε ότι ο τρόπος, το ύφος και το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου  του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, στις 14.4.2015, «συνιστούν ανάρμοστη συμπεριφορά».

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι «υπήρξε θύμα συγκλινουσών μοχθηριών από το κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο λόγω της δράσης του σε θέματα οικονομίας» και  «με κατηγόρησε δημοσίως, σε αντιπερισπασμό και χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε στοιχεία για δεκασμό, επειδή ανέστειλα, κατά τον ισχυρισμό του, ‘χωρίς να δώσω εξηγήσεις’ ποινική υπόθεση το 2013, δηλαδή 17 μήνες περίπου νωρίτερα, η οποία με οδηγίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα προωθήθηκε χωρίς τη γνώση μου και αντίθετα με προηγούμενη απόφαση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη».

Σε ένα διάλειμμα της διαδικασίας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, συνομιλεί με τον δικηγόρο, Χρήστο Πουργουρίδη, ένα από τους συνήγορους του
Σε ένα διάλειμμα της διαδικασίας ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, συνομιλεί με τον δικηγόρο, Χρήστο Πουργουρίδη, ένα από τους συνήγορους του

Ο κ. Κληρίδης υποστήριξε επίσης ότι ο κ. Ερωτοκρίτου “αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας σε σχέση με ανακριτικό έργο και αποφάσεις που είχαν ληφθεί, προέβη σε αναληθείς αναφορές και αναληθείς ισχυρισμούς ως προς τα γεγονότα και ισχυρίστηκε αναληθώς ότι είναι ο μοναδικός που προσπάθησε να προωθήσει τις ποινικές διαδικασίες για τα θέματα οικονομίας, κατηγορώντας ένα κοινωνικοοικονομικό κατεστημένο, στο οποίο ενέταξε διάφορους και το οποίο τον εχθρεύεται για το λόγο αυτό».

Περαιτέρω, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, «αναληθώς ανέφερε(ο.κ. Ερωτοκρίτου) ότι με ένα τηλεφώνημα εμπλεκόμενων δικηγόρων στην υπόθεση Providencia καταχώρησα αναστολή ποινικής δίωξης, ενώ γνώριζε καλά ότι αυτό δεν ανταποκρινόταν προς την αλήθεια».

Ο κ. Κληρίδης σημειώσε στη δήλωση του ότι οι καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα εναντίον του και άλλων προσώπων διερευνήθηκαν από την Αστυνομία και «κρίθηκαν αβάσιμες, πράγμα που επιβεβαιώθηκε ομόφωνα και από το σύνολο των Εισαγγελέων της Δημοκρατίας, οι οποίοι εξέτασαν την υπόθεση στις 15.5.2015».Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί

Την Τετάρτη  ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αρχίζει η δίκη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα , Ρίκκου Ερωτοκρίτου,  ο οποίος κατηγορείται για συνωμοσία, δεκασμό, δωροληψία και άλλα εγκλήματα, που φέρονται να διαπράχθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2013. Μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατηγορούνται  οι δικηγόροι Ανδρέας Κυπρίζογλου, και ο Παναγιώτης Νεοκλέους του δικηγορικού γραφείου «Andreas Neocleous & Co. LLC», το οποίο είναι και αυτό κατηγορούμενο ως νομικό πρόσωπο.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: