Διαπραγματεύσεις σε τρείς πτυχές: Αναστασιάδης και Ακιντζί ξεκινούν Διακυβέρνηση, περιουσίες, κριτήρια εδαφικού




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στα βαθιά εισέρχονται από σήμερα οι συζητήσεις στο Κυπριακό καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις επί τριών πτυχών.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, θα ξεκινήσουν ουσιαστική διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τριών κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των κριτηρίων του εδαφικού. Ενώπιον τους θα έχουν έγγραφα, που έχουν ετοιμάσει οι διαπραγματευτικές ομάδες, υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, τα οποία και θα τους βοηθήσουν στις συζητήσεις.

Όπως πληροφορούμαστε ενώ η καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων έχει προχωρήσει σημαντικά αυτό που διαφαίνεται εκ πρώτης όψεως είναι πως διαφορές υπάρχουν και σε επιμέρους ζητήματα αλλά και στη φιλοσοφία των προσεγγίσεων. Τούτο μπορεί μόνο να ξεπεραστεί, ανέφερε αρμόδια πηγή,  κατά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που συνηθίζουν πλέον να έχουν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, πριν από τις διευρυμένες. Είναι πρόδηλο από την κατάθεση θέσεων πως εκείνο που προκύπτει είναι ότι η τουρκική πλευρά, όπως ο κ. Οζντίλ Ναμί παρουσιάζει τις απόψεις της, επιδιώκει όπως τα συνιστώντα κρατίδια έχουν ισχυρές εξουσίες, ενώ χαλαρή θα είναι η σχέση με το κεντρικό κράτος.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει τα συνιστώντα κρατίδια να ασκούν κυριαρχία και εξουσίες εντός των «συνόρων» τους, έχοντας  παράλληλα μια χαλαρή σχέση με το κεντρικό κράτος. Τούτο, έχει χαρακτηριστεί ως «αυστηρή διζωνικότητα» ενώ προδήλως παραπέμπει σε συνομοσπονδία. Διαφορετική είναι η προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, γεγονός που προκύπτει από τις θέσεις που καταθέτει.

Χθες το βράδυ αναμενόταν να έλθει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα παραμείνει στο νησί μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Σήμερα θα παραστεί μαζί με την  Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ και την ομάδα τους στη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα παρακολουθήσει και τις συναντήσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την αναχώρησή του. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η λογική που αναπτύσσεται από πλευρά των Ηνωμένων Εθνών είναι να καταγραφούν όσο γίνεται περισσότερες συγκλίσεις μέχρι το φθινόπωρο με στόχο να «κλειδώσουν» μέσα από μια έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη θα επαναφέρουν την τακτική υποβολής εκθέσεων για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι οι γνωστές εκθέσεις των καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα.

Συνεχείς συζητήσεις στις ομάδες

ΣΥΝΕΧΕΙΣ θα είναι οι συναντήσεις των δυο διαπραγματευτικών ομάδων, υπό τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, έχει ανακοινωθεί πως ο Μουσταφά Ακιντζί αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη,  για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι ο κ. Ακιντζί θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μουσταφά Ακιντζί θα βρίσκεται στα κατεχόμενα την Παρασκευή.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: