Αναστασιάδης: Δημιουργούμε προοπτικές ο διάλογος να είναι αποτελεσματικός




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βεβαίωσε ότι με απόλυτη ειλικρίνεια και με αποφασιστικότητα είναι “που δημιουργούμε τις προοπτικές ο διάλογος να είναι και δημιουργικός και αποτελεσματικός και θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε στον κυπριακό λαό ότι επιτέλους καταλήξαμε σε μια λύση που να μπορεί να γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους”.

Σε χαιρετισμό του σήμερα στην τέλεση εγκαινίων  του έργου «Ανάπλαση παραδοσιακού πυρήνα Καλοπαναγιώτη”, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι είμαστε σε ένα στάδιο ανάκαμψης. “Ασφαλώς, αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλα εμπόδια και έχουμε μπροστά μας δρόμο να διανύσουμε, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις πολιτικές νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, γενικότερα των οικονομικών του κράτους, αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κράτους, μέσα από τον εξορθολογισμό, σε έργα ανάπτυξης”, πρόσθεσε.

Επιτέλους, συνέχισε, να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο μικρός παράδεισος που λέγεται Κύπρος δεν αξίζει – και δεν αξίζει ιδιαίτερα στις νέες γενιές – να είναι μοιρασμένος, αλλά ότι περισσότερο θα προκόψει αν επιτέλους εξευρεθεί μια λύση που να επιτρέπει την επανένωση, την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα, που να δημιουργεί συνθήκες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Θέλω να επαναλάβω ότι η βάση του διαλόγου δεν παραγνωρίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ούτε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση ούτε την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Προσπαθούμε να δούμε πώς ανατρέπονται για να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες, υποφερτές συνθήκες για όλους ανεξαίρετα. Και βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη πρώτιστα και πάνω από όλα, ως είναι φυσικό όταν ηγείσαι της ελληνοκυπριακής κοινότητας, τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά θέλεις να είσαι πραγματικά  και Πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου ή και συμπατριώτης του σύνοικου στοιχείου, των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να παραγνωρίζεις και τις δικές τους ανησυχίες”, συμπλήρωσε.

Ηταν κάποτε, σημείωσε, και τα λάθη όλων μας που οδήγησαν στην περιφρόνηση του ενός έναντι του άλλου, αλλά την ίδια ώρα, δυστυχώς, χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν σε έναν περιορισμένο βαθμό αρχικά οι μητέρες πατρίδες.

“Η μια τουλάχιστον, ενώ η άλλη συνέχισε να διαδραματίζει. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή, όπως μετά την καταστροφή του ’74, έχουμε απεξαρτητοποιηθεί και ανεξαρτητοποιηθεί και λειτουργούμε επιτέλους ως κράτος. Κατά τον ίδιο τρόπο να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου με την όποια άλλη πατρίδα. Βεβαίως σεβόμαστε την εθνική μας καταγωγή και την εθνική τους καταγωγή, αλλά τουλάχιστον θα εργαζόμαστε μαζί ως συμπολίτες, ως κάτοικοι αυτής της νήσου που ο Θεός μας ευλόγησε να ζούμε εδώ”, σημείωσε.

Είναι ευλογία, είπε ο Πρόεδρος, να κατοικούμε εδώ και υποχρέωση μας να συγκατοικήσουμε και να συνδημιουργήσουμε και μέσα ακριβώς από τις συνθήκες που πρέπει να διέπουν τη λύση να δημιουργήσουμε τις προοπτικές που να επιτρέψουν – όχι σε μας που μπορεί να είμαστε οι δημιουργοί των δεινών, αλλά τουλάχιστον στα παιδιά μας και στις νέες γενιές – το αίσθημα της ασφάλειας.

“Μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα επικρατήσει σταθερότητα και θα είμαστε υπόδειγμα σε όλη την περιοχή. Είμαστε την ίδια ώρα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά σε τέτοια θέση που κυριολεκτικά να αποτελούμε τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης – Μέσης Ανατολής, Βορείου Αφρικής, κρατών του αραβικού Κόλπου και της Ασίας. Συνεπώς, δημιουργούνται οι προοπτικές μέσα από τη λύση και τη σταθερότητα που θα επικρατήσει για σημαντικές επενδύσεις, για σημαντική προοπτική προκοπής”, πρόσθεσε.

“Ποιος θέλει να επενδύσει στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράν ή στην Υεμένη; Εκεί όπου σήμερα, δυστυχώς, αντιμετωπίζονται όλες αυτές οι αναταράξεις. Ποιος επενδύει σε μια αβέβαια περιοχή; Και ποιος δεν επιλέγει – ακριβώς εξαιτίας των δεινών της περιοχής που εύχομαι να ξεπεραστούν – μια χώρα σταθερότητας προκειμένου να αναπτύξει την προοπτική της περαιτέρω προόδου;”, διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε, είπε πως  είναι αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας, αλλά και κοπιώδους και μακράς προσπάθειας των αρχών του Καλοπαναγιώτη και προσωπικά, του φίλου και προοδευτικού Προέδρου της κοινότητας, Γιαννάκη Παπαδούρη.

“Από το 2001, που ανέλαβε κοινοτάρχης ο κ. Παπαδούρης, διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα σχέδια τα οποία όχι  μόνο απέτρεψαν το μαρασμό της κοινότητας και την προδιεγραμμένη εξαφάνιση του χωριού από το χάρτη, αλλά το μετέτρεψαν σε ένα από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου, σε βαθμό, που το 2011 τιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το βραβείο EDEN (Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας). Απέσπασε το πρώτο βραβείο ως Άριστος Προορισμός στην Κύπρο με θέμα, “Τουρισμός και Αναζωογόνηση των Φυσικών προορισμών”, σημείωσε.

Λειτουργώντας ως πραγματικό πρότυπο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ανάπτυξης κρατικών, ευρωπαϊκών και ιδιωτικών επενδύσεων, συνέχισε, το Κοινοτικό Συμβούλιο, προώθησε το 2002 τη “Μελέτη Προστασίας και Αναβίωσης του Καλοπαναγιώτη”, ένα σχέδιο που με περιορισμένες διαφοροποιήσεις εγκρίθηκε, το Φεβρουάριο του 2003 από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, ως Ρυθμιστικό Σχέδιο. Έτσι, με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, ο Καλοπαναγιώτης διεκδίκησε και πήρε σημαντικά κοινοτικά κονδύλια που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται για την ανάπτυξη του χωριού.

Είναι με θαυμασμό, πρόσθεσε, που διαπιστώνουμε πως εκτελέστηκαν έργα αξίας εννέα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιώτες επένδυσαν άλλα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάμεσα στα έργα που έχουν περατωθεί, είπε, είναι η ανάπλαση του παραδοσιακού πυρήνα του χωριού και του οδικού δικτύου. γενικότερα, η ανάπλαση του χώρου των ιαματικών πηγών, η αναπαλαίωση της οικίας του Εθνομάρτυρα Λαυρεντίου για δημιουργία πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου και η δημιουργία μονοπατιών της φύσης, καθώς και η δημιουργία του ανελκυστήρα, ο οποίος θα συνδέει τον κύριο οδικό άξονα με την παλιά γειτονιά του Καλοπαναγιώτη. Η ολοκλήρωσή του μας δίνει την ευκαιρία των σημερινών εγκαινίων.

 

“Με υπερηφάνεια και ικανοποίηση λοιπόν, εγκαινιάζουμε, αυτό το αξιόλογο έργο και το παραδίδουμε στους κατοίκους της Κοινότητας και της γύρω περιοχής με τη βεβαιότητα ότι θα το αξιοποιήσουν και θα το απολαμβάνουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και όχι μόνο οι κάτοικοι αλλά το σύνολο των κατοίκων του νησιού μας. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: