Αγωνία για τη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα – Χάσμα στις θέσεις Αθήνας-δανειστών




Κορυφώνεται η αγωνία για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ενόψει και της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ, η οποία μέχρι το απόγευμα ήταν στον αέρα. Γύρω στις 8 το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε τις συναντήσεις και σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

O πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – CELAC, Τετάρτη και την Πέμπτη, 10-11/06/2015 στις Βρυξέλλες

-Με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Angela Merkel και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. François Hollande,

-Την Πρόεδρο της Χιλής κα Michelle Bachelet,

-Την Πρόεδρο της Βραζιλίας Dilma Rousseff,

-Τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Evo Morales,

-Τον Πρόεδρο του Ισημερινού Rafael Correa,

-Τον Αντιπρόεδρο της Κούβας, Miguel Diaz – Canel και

-Τον Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής, Hector Timerman.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν και χθες, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σχέση με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις και να γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, το τελικό βήμα για την συμφωνία, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters.

«Θα υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέγγιση, θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ μας ώστε οι πολιτικοί ηγέτες να κάνουν το τελικό βήμα αύριο (σήμερα)», ήταν η ακριβής δήλωση του παράγοντα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης το απόγευμα της Τρίτης επιβεβαίωσε πως η συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθεί κανονικά, βάσει όσων μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τη Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο πρόεδρο, ώστε να αποτιμηθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής.

Την Τρίτη, η Ελλάδα κατέθεσε νέα πρόταση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία ωστόσο κρίθηκε «ανεπαρκής» από αξιωματούχους της ΕΕ, όπως είχε μεταδώσει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, οι θεσμοί ακόμη εξετάζουν όλες τις προτάσεις και οι αξιωματούχοι δεν μιλούν εξ ονόματος της Επιτροπής.

Από την πλευρά τους, οι δανειστές συνεχίζουν να εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα και αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις πολλές ελληνικές προτάσεις τις οποίες και δεν φέρονται διατεθειμένοι να υιοθετήσουν, ιδιαίτερα για το θέμα του χρέους.

Αυτό προκύπτει και από δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που παραδέχθηκε τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για αυτό το θέμα.

Ενδεικτική της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι και η τοποθέτηση ότι η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

“Βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας

O Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι “τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας”.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στήριξη που όπως είπε έχει η κυβέρνηση από την κοινωνία και υπό αυτό το πρίσμα, δεν εξετάζει σενάρια εκλογών. Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του οργάνου για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά και την κατάθεση των συμπληρωματικών προτάσεων της κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσιονομικό και το χρέος.

Όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων, που μπορούν να δώσουν μια βιώσιμη λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι τώρα βρισκόμαστε στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και το Κόμμα πρέπει να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στη σημασία του λαϊκού παράγοντα στη διαμόρφωση των εξελίξεων, εκτιμώντας ότι η στήριξη της κυβέρνησης από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί και το πιο ισχυρό όπλο της χώρας στη διαπραγμάτευση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία και εφαρμόζει και δεν εξετάζει σενάρια εκλογών.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ημερησία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: