Τσίπρας για Στουρνάρα: Όχι ρεβανσισμός, θα κριθεί από το έργο του




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ

Κατά την διαδικασία απαντήσεών του χθες στη Βουλή επί επίκαιρης βουλευτή της συγκυβέρνησης Νίκου Νικολόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, γεγονός που εξέπληξε βουλευτές και δημοσιογράφους.

«Εμείς», είπε ο κ. Τσίπρας, «απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι».

«Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι», συνέχισε, αυτό δεν σημαίνει ότι «έχουμε οποιαδήποτε πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης, απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή».

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκρουστεί πολλές φορές όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Γιάννη Στουρνάρα, όταν εκείνος ήταν Υπουργός Οικονομικών «της μνημονιακής κυβέρνησης», όπως τον χαρακτήριζε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και όταν ο κ. Στουρνάρας διορίστηκε, μέσα στο 2014 διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας είχε πει στον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη του λαού, και δεν δικαιούται να τοποθετεί σε αυτήν την νευραλγική θέση κάποιον με τον οποίο εκείνος, ο κ. Τσίπρας, δεν συμφωνεί.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει στο ΚΥΠΕ από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των κυβερνητικών καθηκόντων από το κόμμα τους, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας «εκπροσωπώντας αυτό που εμείς καταδικάζουμε τόσα χρόνια, δηλαδή την υποταγή στους δανειστές, δεν είναι το ιδανικότερο πρόσωπο που εμείς θα θέλαμε στην Τράπεζα».

Από την άλλη, τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι ξέρουν καλά πως η αλλαγή κεντρικού τραπεζίτη χώρας μέλους της ΕΕ δεν είναι πια αποκλειστικής αρμοδιότητας καμίας κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν έγκυροι αναλυτές, κατά την σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε στην ουσία και μία προειδοποίηση προς τον κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι:

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητα του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

(ΚΥΠΕ/ΧΜ/ΑΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: