Τα επικίνδυνα μονοπάτια της κυβέρνησης




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Τελικά η κάθε κυβέρνηση, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, έχει τον «λαγό» της. Παλαιότερα ήταν ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος μιλούσε για τα… μελλούμενα κάτω από τη νεραντζιά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα τον ρόλο αυτό φαίνεται ότι έχει αναλάβει ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο οποίος προτιμά τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης για να προαναγγέλλει τις κινήσεις της κυβέρνησης. Αυτό άραγε έκανε και χθες όταν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος; Ας ελπίσουμε πως όχι, διότι το δημοψήφισμα αυτήν την ώρα δεν βοηθά ούτε τη χώρα ούτε την κυβέρνησή του. Αλήθεια ποιο ερώτημα θα τεθεί στους πολίτες; Το «ναι» ή «όχι» στο ευρώ; Μα όποια διατύπωση κι εάν επιλεγεί, η ουσία, το δίλημμα θα είναι αυτό ακριβώς. Το δεύτερο ερώτημα αφορά τη στάση της κυβέρνησης Τσίπρα. Τι θα συστήσει στους Ελληνες η υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας; Θα στηρίξει την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και άρα την ανάληψη δύσκολων πρωτοβουλιών ή θα μιλήσει ευθέως για επιστροφή στη δραχμή.

Είναι προφανές ότι αυτά τα μονοπάτια είναι άκρως επικίνδυνα και μη βιαστεί κανείς να απαντήσει ότι η έκφραση των πολιτών είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη πριν από δύο μήνες, έχει, λοιπόν, «καθαρή» και νωπή λαϊκή εντολή και αυτή θα πρέπει να διαχειριστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα προς όφελος του ελληνικού λαού. Αρα, λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην κατηγορία των «πολιτικών παιγνίων», τα οποία αποτελούν περιττή πολυτέλεια αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση, ύστερα από πολλές αναβολές, έχει ακόμη ένα ορόσημο. Ισως το τελευταίο: αυτό της 11ης Μαΐου. Μέχρι τότε υπάρχει ο χρόνος για να γίνει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και να επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία. Απαιτούνται πολιτική βούληση, τόλμη και πρόγραμμα. Οι υπουργοί που εμπλέκονται με τη διαπραγμάτευση έχουν πλέον τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Ολα τα άλλα, περί δημοψηφίσματος, εκλογών κ.λπ. δεν έχουν καμιά σημασία και δεν αφορούν τους πολίτες, ούτε την τραυματισμένη ελληνική οικονομία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: