Οταν το κράτος “σκοτώνει” την ευεργεσία




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Για μήνες τώρα φθάνοντας στην Παραλιακή, εκεί στον Παλιό Ιππόδρομο, θαυμάζεις τα κτίρια που με τρομακτική για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα υψώνονται, το νέο μεγάλο κόσμημα της χώρας που στήνεται εκεί. Μια ευεργεσία του Ιδρύματος Νιάρχου. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, η νέα Λυρική Σκηνή, ένας τεράστιος χώρος πολιτισμού και αναψυχής.

Περισσότερο από περιέργεια αναζήτησα πληροφορίες… Το έργο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε περίπου έναν χρόνο και αυτή είναι δυστυχώς η μόνη θετική είδηση, καθώς από τη στιγμή παράδοσης του έργου ο ρόλος του Ιδρύματος Νιάρχου τελειώνει και αναλαμβάνει τα πάντα το κράτος.

Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν αφήνουν αμφιβολίες για την κατάληξη. Ενώ η μεταστέγαση της Εθνικής Βιβλιοθήκης χρειάζεται μια προετοιμασία τουλάχιστον 18 μηνών, ακόμη δεν έχει καν ξεκινήσει. Ενα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας, η Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, έχει απομείνει με ετήσιο προϋπολογισμό 50.000 ευρώ… Δεν υπάρχουν καν χρήματα για ποντικοφάρμακο για να αποτραπεί η καταστροφή σπάνιων βιβλίων από τα τρωκτικά.

Το προσωπικό είναι μόλις 40 άνθρωποι όταν απαιτούνται τουλάχιστον 120. Το Ιδρυμα Νιάρχου προσφέρθηκε να αναλάβει τη μετεκπαίδευση στην Αμερική κάποιων από τους διαθέσιμους υπάλληλους, ακόμη περιμένει απάντηση. Το Ιδρυμα Νιάρχου, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, είχε προσφερθεί να διαθέσει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Φιξ και έχει δεσμεύσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για τη δωρεάν αντικατάσταση των τομογράφων των δημόσιων νοσοκομείων. Ακόμη περιμένουν απάντηση.

Μέσω της Εκκλησίας και δύο σημαντικών ΜΚΟ υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 100 εκατ. ευρω. Με τη σίτιση χιλιάδων μαθητών σε σχολεία όλης της Ελλάδας και με την ενίσχυση οικογενειών που οι δύο γονείς είναι άνεργοι. Και πολλά πολλά ακόμη. Οταν ξαναπέρασα από τον Παλιό Ιππόδρομο, μελαγχόλησα βλέποντας τα σπουδαία αυτά αρχιτεκτονικά κτίσματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Τρόμαξα στην ιδέα ότι τη συντήρησή τους και τη λειτουργία τους θα την αναλάβει το κράτος, σε συνεργασία με τοπικούς δήμους, φορείς, συνδικάτα… Το πρόβλημα δεν είναι μόνο που οι ευεργέτες είναι όλο και πιο λίγοι.. Είναι που οι ίδιοι εξοντώνουμε τους ευεργέτες και σκοτώνουμε τις ευεργεσίες…

[email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: