Οι δυσκολίες υπάρχουν για να τις υπερβαίνουμε




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Σκούρα τα πράγματα, και στις Σκουριές διαφαίνεται μια τοπική εμφύλια διαμάχη. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ολοι έχουν δίκιο, κι αυτοί που δουλεύουν στα μεταλλεία κι αυτοί που ζητάνε την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει τα ήξεις αφήξεις και να κάνει την υπέρβαση, τον συγκερασμό και να λειτουργήσει ενωτικά, καθότι κινδυνεύει ο συνεκτικός κοινωνικός κρίκος να σπάσει. Δεν μπορεί να είναι και με τον αστυφύλακα και με τον μεταλλαγμένο και μεταμορφωμένο χωροφύλακα.

Η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία μπορεί να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος. Αυτά που προέχουν είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η ανάπτυξη της Χαλκιδικής, και όχι ο χρυσός, που μπορεί να γίνει άνθρακας αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η εξόρυξή του.

Η αριστερή κυβέρνηση, είναι αλήθεια, έχει να αντιμετωπίσει πολλά αντιθετικά προβλήματα από την κοινωνική και πολιτική φύση τους. Η κατάληψη του πανεπιστημίου από κάποιους αντιεξουσιαστές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο που είχαν ακολουθήσει προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι κατασταλτικές διμοιρίες των ΜΑΤ μπορεί να λειτουργήσουν καταστροφικά. Χρειάζονται πολιτική θέληση και απόφαση που θα επιβάλει τη νομιμότητα, και νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί τις δήθεν φυλακές ασφαλείας, και δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των ανάπηρων φυλακισμένων. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων. Το μπάχαλο πλέον και τους μπαχαλάκηδες δεν τους αντέχει η κοινωνία.

Το μεταναστευτικό είναι τεράστιο και τρομακτικό. Το δημιουργεί και το προκαλεί η ίδια η Ενωμένη Ευρώπη, με τις Συμβάσεις Σέγκεν και Δουβλίνο 2, που θέλει τις χώρες του Νότου, οι οποίες είναι πύλες εισόδου των μεταναστών, να τις καταστήσει φυλακές. Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιμετωπίσει όσο είναι δυνατόν καλύτερα το πρόβλημα που αφορά ανθρώπινες ψυχές. Δεν μπορεί να γίνουν η χώρα μας ούτε οι άλλες χώρες ανθρώπινες χωματερές, επειδή οι Ευρωπαίοι του Βορρά αρνούνται την ισομερή και δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος, στου οποίου τη δημιουργία έχουν εν πολλοίς έχουν συμβάλει.

Ζούμε μια σύγχρονη ανθρώπινη μεταναστευτική τραγωδία, πνίγονται άνθρωποι, παιδιά μένουν ορφανά και απροστάτευτα και η ελίτ της Ευρώπης προσπαθεί με τη «Frontex» και τις «επιδοτήσεις» να κουκουλώσει ένα εκρηκτικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, και το δήλωσε, να το θέσει στην Ενωμένη Ευρώπη. Υπάρχουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, υπάρχουν και τα παιδιά. Τα ανύπαρκτα κέντρα υποδοχής δεν αρκούν, ούτε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τα 90 εκατ. ευρώ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν απέναντι στα μικρασιατικά παράλια περιμένουν 2.000.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι, που δεινοπαθούν από έναν «ακαταλόγιστο» πόλεμο και η Τουρκία συμβάλει στην «ανάπτυξη» των λαθρέμπορων ψυχών. Ζούμε σε έναν οικονομικό πόλεμο, που οι παρενέργειές του είναι καταστροφικές. Η κρίση βαθαίνει στους κόλπους του συστήματος και την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την ίδια στιγμή γιγαντώνονται και οι τοπικοί πόλεμοι στη Μέση Ανατολή με χιλιάδες θύματα.

Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο αυτούς που την πληρώνουν, αλλά και όλους εμάς που, αν δεν αντιδράσουμε και δεν επαναστατήσουμε, θα ‘ρθει η σειρά μας.

Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: