Γυρνάει την “παρτίδα” ο Κάμερον στη Βρετανία “ξεφουσκώνει” το UKIP




Θρίλερ μέχρι το τέλος θα είναι κατά τα φαινόμενα οι βουλευτικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανάμεσα στους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, ενώ τάση «ξεφουσκώματος» δείχνει το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, δεδομένα που υπόσχονται μια συναρπαστική εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα κρατήσει αμείωτο το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ οι Βρυξέλλες θα «κρατούν την ανάσα τους»…

Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον απέκτησαν προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, ενώ μείωση εμφανίζει το ποσοστό του αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού Κόμματος όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium που διενεργήθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαΐου.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, δείχνει τους Τόρις να έχουν αυξήσει τη δύναμή τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και να βρίσκονται στο 36%, ενώ τους Εργατικούς ενισχυμένους κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 34%. Παράλληλα, μία άλλη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov poll για λογαριασμό των Sunday Times εμφανίζει Συντηρητικούς και Εργατικούς να λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό, 34%.

Κέρδος ωστόσο για τους Συντηρητικούς, που έχουν δει εκατομμύρια ψηφοφόρων τους να φλερτάρουν με το κόμμα του Φάρατζ, είναι η μείωση που εμφανίζει στη δημοσκόπηση της Opinium το UKIP κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 11% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το κόμμα σε δημοσκόπηση από το 2012.

Το ποσοστό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών παραμένει στο 7%, σύμφωνα με ανακοίνωση της Opinium, ενώ ίδιο (4%) παραμένει και το ποσοστό και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) που επιθυμεί την ανεξαρτησία της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 650 εδρών δεν αναμένεται να εξασφαλίσουν ούτε οι Συντηρητικοί ούτε οι Εργατικοί καθώς οι ψηφοφόροι– κυρίως εκείνοι της Σκωτίας και της Αγγλίας–στρέφονται προς άλλα κόμματα που στο παρελθόν ήταν στο περιθώριο.

Η μείωση της υποστήριξης προς το UKIP, που επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την πάταξη της μετανάστευσης, καταγράφεται πάντως και σε άλλες δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση της Opinium διενεργήθηκε στις 8 και 9 Απριλίου και δείχνει ότι το ποσοστό δημοφιλίας του Κάμερον είναι κατά 2% αυξημένο, ενώ του ηγέτη των Εργατικών Μίλιμπαντ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες μειωμένο.

Μ. Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: