Προκάλεσε αντιδράσεις η δήλωση στην οποία προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος τόνισε πως εάν οι εταίροι μας πάνε σε ρήξη με την κυβέρνηση με επίδικο να μειωθούν συντάξεις και μισθοί τότε θα πρόκειται για πραξικόπημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δανειστές αδιαφορούν για το εάν θα παίρνουν χρήματα οι συνταξιούχοι και ζητούν απελευθέρωση των απολύσεων, αύξηση του ΦΠΑ και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, διάταξη νόμου του 2010 οδηγεί σε αύξηση ορίων ηλικίας και πάνω από τα 67, ενώ ο Κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης “κλειδώνει” τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

«Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει, σε κάθε περίπτωση, τις συντάξεις των ασφαλισμένων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και συλλόγων συνταξιούχων του Δημοσίου, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα, με αντικείμενο της συνάντησης τα οικονομικά προβλήματα του Ταμείου.

Ο κ. Στρατούλης ανέφερε, επίσης ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για την οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού ταμείου, θα επανεξετάσει την απολύτως καταστροφική κατάργηση της εισφοράς επί των δημοσίων συμβάσεων και ότι θα συγκροτήσει σε αυτό ελεγκτικό μηχανισμό για την αναζήτηση θεσμοθετημένων πόρων του που διαφεύγουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρθηκε στο «οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει το επικουρικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων» και το απέδωσε στις «πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης σε βάρος του ΜΤΠΥ με τη λεηλασία των αποθεματικών του με το καταστροφικό PSI (150 εκατομμύρια ευρώ) και με την κατάργηση, χωρίς αντιστάθμιση, της εισφοράς του 3% επί των δημοσίων συμβάσεων».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές μια χώρα να αποπληρώνει τους πιστωτές της για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλειστικά και μόνο με ίδιους πόρους, χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές και σε δάνεια. Παρατήρησε, δε, ότι επειδή όλοι γνωρίζουν ποια είναι η χρηματοδοτική κατάσταση της Ελλάδας, θα βρεθεί λύση ως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: