Τώρα παρακολουθούν όλο το σόι του «Τζιχάντι Τζον»!




Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλ καμπάς», αναφέρει ότι οι αρχές του Κουβέιτ έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση τους συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι, του Κουβεϊτιανού που έμενε στο Λονδίνο και έμελλε να γίνει ο πιο γνωστός ισλαμιστής δήμιος στον κόσμο, λειτουργώντας στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου».

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να τους παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο», γράφει η «Αλ-Κάμπας» επικαλούμενη «πληροφορημένες πηγές». Η οικογένεια έχει τεθεί συνολικά υπό παρακολούθηση, ενώ όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα μέλη της διαθέτουν επίσης βρετανική υπηκοότητα.

Ωστόσο, η εφημερίδα δεν διευκρινίζει πόσοι συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι βρίσκονται στο Κουβέιτ, ή ενδεχομένως κάποια μέλη της οικογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου σίγουρα θα έχουν ανακριθεί από τις αρχές), ενώ οι αρχές ασφαλείας του Κουβέιτ είναι εξαιρετικά φειδωλές στην αποδέσμευση πληροφοριών για το θέμα.

Μοναδική πληροφορία προέρχεται από άλλη μια εφημερίδα, την «Αλ-Ράι», η οποία επικαλούμενη πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρει ότι ο πατέρας του ύποπτου τζιχαντιστή, ο Τζάσεμ Αμπντελκάριμ, που επίσης διαθέτει βρετανική υπηκοότητα, βρίσκεται στο Κουβέιτ και αναμένεται να κληθεί σύντομα από τις αρχές.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ιρακινής καταγωγής και έχει γεννηθεί στο Κουβέιτ. Τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ζητήσει, ως απάτριδες (αποκαλούνται στην περιοχή ως «μπιντούν»), την κουβεϊτιανή υπηκοότητα. Μετά την αναχώρησή του από τη Βρετανία, ο ύποπτος τζιχαντιστής επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κουβέιτ, για τελευταία φορά το 2010.

Είχε αφιχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010, προερχόμενος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 26 Απριλίου, αφού πρώτα ζήτησε βίζα χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό του, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η «Αλ-Κάμπας». Το 2014 του είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Κουβέιτ επειδή το όνομά του είχε συνδεθεί με μια «τρομοκρατική» επίθεση στη Βρετανία.

Τελικά, τα ονόματά τους αποσύρθηκαν από τον κατάλογο των προσώπων που ζητούν την κουβεϊτιανή υπηκοότητα, λόγω υποψιών πως μέλη της οικογένειας αυτής είχαν συνεργασθεί με τις ιρακινές δυνάμεις που είχαν – επί Σαντάμ Χουσεΐν – καταλάβει το Κουβέιτ επί επτά μήνες το διάστημα 1990-91.

Ο Μοχάμεντ Εμουάζι γεννήθηκε στο Κουβέιτ και έφυγε από τη χώρα αυτή σε ηλικία έξι ετών, όταν η ευκατάστατη οικογένειά του ήρθε να εγκατασταθεί στο δυτικό Λονδίνο. Πήγε σχολείο στη βρετανική πρωτεύουσα και πήρε δίπλωμα στην πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Ουέστμινστερ. Πιστεύεται, ότι αναχώρησε για τη Συρία το 2012 ή το 2013.

Από το 2009, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών MI5 και η αστυνομία είχε έρθει σε επαφή τουλάχιστον δώδεκα φορές μαζί του, πριν καταφέρει να φθάσει το 2012 στη Συρία, όπως ανέφερε την Παρασκευή σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», καταγγέλλοντας «βλακώδη σφάλματα».

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΑΝΑ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: