Τα σχόλια του Ελληνα πρωθυπουργού πυροδοτούν παράπονα




Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες των Laurence Norman και Alkman Granitsas για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Greek Premiers Comments Spark Complaints From Spain and Portugal?», επισημαίνεται ότι νέες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και ορισμένων εταίρων της στην ευρωζώνη ήρθαν στην επιφάνεια τη Δευτέρα (2/3) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβεβαιώνει ότι ήταν αποδέκτης παραπόνων από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στην ανταπόκριση επισημαίνονται τα σχόλια του κ Τσίπρα ότι η Ελλάδα κέρδισε την υποστήριξη της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Κίνας οι οποίες πήραν θέση κατά του ευρωπαϊκού προγράμματος λιτότητας, ενώ η νέα κυβέρνηση βρέθηκε υπό υπερβολική πίεση από τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Επίσης, καταγράφονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «βρήκαμε να μας αντιτίθεται ένας άξονας δυνάμεων, με επικεφαλἠς τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, οι οποίοι για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, προσπάθησαν να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις στο χείλος του γκρεμού, παίρνοντας το ρίσκο ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες εξελίξεις, έτσι ώστε να αποφύγουν εσωτερικούς πολιτικούς κινδύνους».

Ο Martin Jäger, εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥπΟικ κ. Σόιμπλε, κατηγόρησε σήμερα, Δευτέρα, τον κ Τσίπρα ότι οι δηλώσεις αυτές «είναι ένα πολύ ασυνήθιστο φάουλ. Δεν κάνουμε τέτοια πράγματα στο Eurogroup. Αυτό δεν γίνεται». Επίσης, ερωτηθείς αν η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ένας αξιόπιστος εταίρος, δήλωσε ότι «μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης έχει χαθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να επιμείνουμε αυστηρά σε ό, τι έχει διατυπωθεί γραπτώς».

Η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα  Mina Andreeva αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ Τσίπρα, και τις αντιδράσεις της Ισπανίας και Πορτογαλίας. «Μιλάμε με όλους τους εμπλεκόμενους για να εξασφαλίσουμε την ενότητα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και κυρίως μεταξύ των κρατών της ευρωζώνης» και συμπλήρωσε ότι «Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να μεσολαβεί μεταξύ των διαφόρων μερών για να εξασφαλισθεί ότι υπάρχει ενότητα και όχι διαφωνίες».

Επίσης, στην ανταπόκριση επισημαίνονται οι δηλώσεις του Πορτογάλου Πρωθυπουργού κ  Pedro Passos Coelho ότι «Η Πορτογαλία είχε πάντα μια εποικοδομητική προσέγγιση», και αρνήθηκε  ότι η Πορτογαλία ήταν σκληρότερη έναντι της Ελλάδας από ότι ήταν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Ο κ Passos Coelho χαρακτήρισε το κυβερνητικό πρόγραμμα του κ Τσίπρα ως «ένα παραμύθι» ο ίδιος του υπήρξε ένα από τους πιο εκδηλωτικούς υπερασπιστές της λιτότητας για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Τέλος ο Ισπανός Πρωθυπουργός κ Mariano Rajoy έκανε «σκληρές» δηλώσεις την Κυριακή από τη Σεβίλλη κατά της κυβέρνησης Τσίπρα: «Η Ισπανία δεν πρέπει να κατηγορείται ότι ευθύνεται για την απογοήτευση που προκλήθηκε από την ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας”. Ο κ. Τσίπρας, συνέχισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός,  “υποσχέθηκε στους Έλληνες κάτι που δεν μπορούσε να τηρήσει και τώρα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα δικά του λάθη, με το να επιτίθεται κατά εξωτερικών εχθρών».

Επίσης, ο κ Rajoy τόνισε ότι η Ισπανία υποστήριξε την Ελλάδα στην οποία και δάνεισε 26 δις ευρώ τα οποία έδωσε σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο και συμπλήρωσε ότι η Ισπανία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ, ήταν και θα είναι υποστηρικτές του ελληνικού λαού.

http://www.wsj.com/articles/greek-premiers-comments-spark-complaints-from-eurozone-partners-1425305348?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: