Σαμαράς-Βενιζέλος: Αντιπολίτευση λεπτών ισορροπιών




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, και ειδικά στους εταίρους της προηγούμενης κυβέρνησης απογοήτευση έως και οργή.

Γιατί τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος βλέπουν ότι η σημερινή κυβέρνηση, που ακόμη βεβαίως δεν έχει ασκήσει πολιτική, κερδίζει σε δημοτικότητα με κάποιες απλές συμβολικές κινήσεις, ενώ η δική τους κυβέρνηση δεχόταν λιθοβολισμό σε κάθε βήμα της.

Βλέπουν επίσης ότι ενώ επί θητείας της κυβέρνησής τους είχαν εξαντληθεί οι αντοχές της κοινής γνώμης, τώρα αν και αντιλαμβάνεται ότι η διαπραγμάτευση δεν πάει και τόσο καλά, ότι σχέδιο δεν υπήρχε και παρακολουθεί τους επικίνδυνους πειραματισμούς, είναι πρόθυμη να προσφέρει αρκετές ακόμη ευκαιρίες στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Είναι απογοητευτικό για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να βλέπουν την κοινή γνώμη να επιβραβεύει τη μετατροπή της τρόικας σε θεσμούς και του Μνημονίου σε Συμβόλαιο, και την ατζέντα της διαπραγμάτευσης τουλάχιστον προς το παρόν να μην αποκλίνει ιδιαίτερα από εκείνη που τους οδήγησε στην αντιπολίτευση. ‘Η ακόμη να συνειδητοποιούν ότι ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει πατριωτικό καθήκον την πληρωμή (μέχρι να θεσπιστεί νέος φόρος) των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου δηλαδή που συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώση της κυβέρνησής τους.

Η αγωνία να ασκηθεί αντιπολίτευση, να αποκαλυφθεί στην κοινή γνώμη ότι και η σημερινή κυβέρνηση στις ίδιες ράγες με την προηγούμενη τσουλάει, ότι ο κουρνιαχτός που σηκώνεται με την ανταλλαγή πυρών με τους Γερμανούς, με το κυνηγητό χαμηλόβαθμων υπαλλήλων γύρω από το Χίλτον και με άλλα πυροτεχνήματα, απλώς καλύπτει την πραγματική απελπιστική κατάσταση της οικονομίας, απαιτεί ψυχραιμία και λεπτούς χειρισμούς.

Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανίζεται η αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με όσους βρίσκονται απέναντι από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να τραβήξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση στο μονοπάτι που οδηγεί στη σωτηρία της χώρας. Και όχι να βρεθεί δίπλα στους δανειστές, παρακολουθώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης. Και μαζί και της χώρας.

[email protected] – www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: