Ο Άιντα κοροϊδεύει τον Αναστασιάδη: Διαβεβαίωσε πως δεν θα ανανεωθεί η NAVTEX, θα αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εντός Μαΐου αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος συνομιλιών για το Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει τη NAVTEX και το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από την περιοχή. Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος πραγματοποιεί επαφές στη Λευκωσία, διαβεβαίωσε την κυπριακή κυβέρνηση ότι η Τουρκία θα τηρήσει αυτά που εξαγγέλλει και πως ανοίγει ο δρόμος για επανάληψη της διαδικασίας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συναντήσεις μετά την 6η Απριλίου που λήγει η NAVTEX και πριν τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα( 19 Απριλίου). Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε στον Νορβηγό αξιωματούχο του Διεθνούς Οργανισμού πως δεν θα ήθελε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να θεωρηθεί παρέμβαση στις ψευδοεκλογές μια συνάντηση πριν την 19η Απριλίου και ως εκ τούτου παρέπεμψε στο Μάιο. Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ευνοεί έναρξη της διαδικασίας πριν τις ψευδοεκλογές, για λόγους που μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρεί πως υπάρχει μια καλή συγκυρία για το Κυπριακό, δεδομένου, κατά τον ίδιο, ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλόμενους. Εξέφρασε δε την εκτίμηση  λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas δημιουργούνται χρονικά περιθώρια για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις. Την εκτίμηση αυτή την εξέφρασε και εντός της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και δημόσια.

Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν σταματούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και σε σχέση με το «τεχνικό διάλειμμα» της ΕΝΙ, παραπέμποντας στις συζητήσεις με NOBLE και συμφωνία με Total. Μπορεί οι εξελίξεις χθες σήμερα και τις επόμενες ημέρες στο ενεργειακό πεδίο να συνέπεσαν με την κάθοδο του κ. Άιντα, ωστόσο, αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση να στείλει το δικό της μήνυμα πως δεν αναστέλλει  τους σχεδιασμούς της, ανέφερε αρμόδια πηγή. Η Λευκωσία ξεκαθαρίζει, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότατα. Είδατε και σήμερα(  χθες) μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή». σημείωσε. Τα Ηνωμένα Έθνη, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που έγιναν, θέλουν όπως η διαδικασία  συνεχιστεί από το σημείο που έχει διακοπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, προσβλέποντας ταυτόχρονα  στην επιτάχυνση των συζητήσεων, χωρίς να υπεισέλθουν σε άλλες λεπτομέρειες. Σημειώνεται πως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο τελευταίος ανέφερε πως δεν αποδέχεται χρονοδιάγραμμα ενώ σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει το «Μπαρμπαρός» οι συνομιλίες θα διακοπούν.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

Ο ΝΙΚΟΣ Χριστοδουλίδης είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν”, συνέχισε, “να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλόμενους παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ.

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως πρότεινε, «εάν το δεχθεί και η άλλη πλευρά, η πρώτη συνάντηση να γίνει υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ και μετά να συνεχίσουμε εμείς τις διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις που θα καταθέσει ο ΓΓ στο τραπέζι». Θεωρεί δε ότι στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Άίντα είχε γίνει αποδεκτό ότι θα περνούσαν στο τρίτο στάδιο των διαπραγματεύσεων και το είχαν δηλώσει τότε και στον Τύπο, “δεν κάνουμε πίσω από αυτό”.

ΑΙΝΤΑ: Αισιόδοξα τιτιβίσματα – Σύντομα οι ανακοινώσεις

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ότι οι συνομιλίες στο Κυπριακό μπορεί να επανεκκινήσουν μέσα στην άνοιξη, εξέφρασε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα σε ανάρτησή του στο twitter. O κ. Άιντα αναφέρει ότι είχε  καλές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Ντερβίς Έρογλου και τους συμβούλους τους, προσθέτοντας ότι υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών την Άνοιξη. «Καλές οι συναντήσεις με τους Αναστασιάδη, Έρογλου, Εργκιούν και Μαυρογιάννη. Αυξημένη αισιοδοξία ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορεί να ξαναρχίσουν την άνοιξη», έγραψε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο κ. Άιντα σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Έρογλου είπε πως έχει την αίσθηση μετά τις συναντήσεις του και με τους δύο ηγέτες ότι θα εξέλθουμε της κρίσης των υδρογονανθράκων και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη των συνομιλιών. Δεν το κάνει αυτό τώρα, ανέφερε, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. «Νομίζω ότι αυτή η άνοιξη θα είναι πολύ πιο ελπιδοφόρα από ό, τι το περασμένο φθινόπωρο. Με καλό καιρό την άνοιξη, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποια αισιοδοξία και να πω ότι δεν θα είμαστε μόνο πίσω στη δουλειά (back on track), αλλά στην πραγματικότητα θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, να έχουμε μια ταχύτερη διαδικασία από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ανακοινωθεί, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές ότι αυτό είναι εφικτό μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλώ για αριθμό εβδομάδων, όχι μηνών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: