Κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ




Εν όψει ανατροπής φαίνεται πως βρίσκεται το Ισραήλ που ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν στην πρώτη θέση αντίπαλο συνασπισμό κομμάτων που κινείται στον χώρο του κέντρου και της αριστεράς. Εάν χάσει την εξουσία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι ανατροπές που θα μπορούσαν να προκύψουν είναι πολλές, όπως για παράδειγμα οι σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, πέραν του ενθουσιασμού των Αμερικανών που έχουν μέτωπο με τον «Μπίμπι», οι οποίες θα μπορούσαν να μην αφήσουν ανεπηρέαστα και τα ελληνικά (ελλαδικά και κυπριακά) εθνικά συμφέροντα.

Σ΄τμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νετανιάχου παραδέχθηκε χθες ότι υπάρχει ο κίνδυνος ήττας του κόμματός του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μιας συνθηκολόγησης «σε όλα τα μέτωπα» σε διπλωματικό επίπεδο στην περίπτωση που νικήσει τις εκλογές ο αντίπαλός του τού Εργατικού Κόμματος, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο Χέρτσογκ κατηγόρησε από την πλευρά του το Νετανιάχου ότι προκαλεί «τον πανικό». «Η ασφάλειά μας βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο διότι ο κίνδυνος να χάσουμε αυτές τις εκλογές είναι υπαρκτός» δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια συνέντευξη αποσπάσματα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Jerusalem Post, πέντε μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιχείρησε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του, του Λικούντ, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δίνουν ευρύ προβάδισμα στη Σιωνιστική Ένωση, το συνασπισμό του Εργατικού Κόμματος του Ισαάκ Χέρτσογκ και του κεντρώου κόμματος HaTnuah (Κίνημα) της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.

«Εάν η διαφορά μεταξύ Λικούντ και Εργατικού Κόμματος συνεχίζει να διευρύνεται, σε μία εβδομάδα ο Χέρτσογκ και η Τζίπι Λίβνι θα αναλάβουν εναλλάξ καθήκοντα πρωθυπουργού με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων», είπε ο Νετανιάχου σε αυτήν τη συνέντευξη η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο. Ο Χέρτσογκ και η Λίβνι έχουν αναφέρει ότι θα αναλάβουν πρωθυπουργικά καθήκοντα εκ περιτροπής, ο καθένας για ένα διάστημα 2 ετών στην περίπτωση που ο συνασπισμός τους επικρατεί στην εκλογική αναμέτρηση.

«Δεν θα ασκήσουν εξουσία ούτε για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Δεν έχουν κανένα από τα αναγκαία προτερήματα προκειμένου να κυβερνήσουν. Θα έχετε δύο πρωθυπουργούς που θα σκύβουν το κεφάλι στην παραμικρή πίεση», προειδοποίησε ο Νετανιάχου, που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ως ο εγγυητής της ασφάλειας της χώρας.

«Θα ασκήσουν πιέσεις εναντίον μας προκειμένου να αποσυρθούμε από τα σύνορα του 1967 και προκειμένου να διαιρέσουμε την Ιερουσαλήμ. Θα ασκήσουν πιέσεις σε εμάς προκειμένου να σταματήσουμε να αντιτασσόμαστε σε μια (διεθνή) συμφωνία (σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα) του Ιράν» συνέχισε ο ίδιος. «Θα συνθηκολογήσουν σε όλα τα μέτωπα» επέμεινε ο Νετανιάχου.

Ο Χέρτσογκ κατηγόρησε από την άλλη τον Νετανιάχου, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του στρατού, ότι θέλει να προκαλέσει μια «μεγάλη κρίση πανικού». «Καταφεύγει στη ρητορική της δειλίας και των απειλών» τόνισε ο ίδιος. Ο Χέρτσογκ έλαβε χθες την επίσημη υποστήριξη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, εκ των ιστορικών ηγετών του Εργατικού Κόμματος.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν το προβάδισμα της Σιωνιστικής Ένωσης. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της οικονομικής εφημερίδας Globes καταδεικνύει ότι ο συνασπισμός αυτός θα λάβει 24 έδρες, ενώ 20 έδρες θα λάβει το Λικούντ.

Σύμφωνα με μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Haaretz, η Σιωνιστική Ένωση θα κερδίσει 24 έδρες (μία περισσότερη, σε σύγκριση με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση) και 21 το Λικούντ (2 έδρες λιγότερες) από το σύνολο των 120 εδρών του κοινοβουλίου.

Παραδόξως το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Μπενιαμίν Νετανιάχου καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 34% θεωρεί καταλληλότερο για την θέση του πρωθυπουργού τον Χέρτσογκ με τη διαφορά ωστόσο να έχει μειωθεί στις 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι 26 ποσοστιαίων μονάδων σε προηγούμενη δημοσκόπηση.

Όλο και περισσότεροι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Δεν θα αναλάμβανα πρωθυπουργικά καθήκοντα εκ περιτροπής», ανέφερε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό δίκτυο απορρίπτοντας αυτό το ενδεχόμενο.

Α.Σ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: