Η στρατηγική του προγράμματος της Θεσσαλονίκης




Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΡΙΤΖΗ

Συνήθως, όταν γίνεται λόγος για το πρόγραμμα της ΔΕΘ τονίζεται το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάγκης αντιμετώπισης των εξευτελιστικών συνθηκών διαβίωσης συμπατριωτών μας, της ανάγκης να ελαφρυνθούν τα φτωχά και μεσαία στρώματα που έχουν περιέλθει σε ασφυξία κ.ο.κ.

Ωστόσο, το πρόγραμμα της ΔΕΘ διέπεται από μια συγκεκριμένη λογική για την οικονομική ανάκαμψη, έναν συνεκτικό τρόπο για να βγει η ελληνική οικονομία από τη μακρόχρονη πλέον ύφεση/στασιμότητα. Η ενίσχυση της καταναλωτικής δυνατότητας των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων (είτε μέσω φοροελαφρύνσεων είτε μέσω στήριξης των εισοδημάτων) τονώνει την εσωτερική ζήτηση, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι μόνο. Η γενναία απομείωση προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές σε κράτος, τράπεζες κ.ο.κ. και η λειτουργική ρύθμιση των οφειλών δίνει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην οικονομική λειτουργία μεγάλα τμήματα του παραγωγικού ιστού.

Η βασική ιδέα είναι ότι θα βγούμε από την οικονομική δυσπραγία στηριζόμενοι κατά κύριο λόγο στην εσωτερική ζήτηση και στις μικρής και μεσαίας κλίμακας παραγωγικές μονάδες. Η μνημονιακή στρατηγική για την ανάπτυξη αντιθέτως στηρίζεται στη σαρωτική μείωση αυτών των μονάδων και τη συγκέντρωση κεφαλαίου σε μεγάλες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η μνημονιακή καταστροφή επομένως δεν ήταν ένα ατύχημα αλλά μια στρατηγική επιβολής ενός τριτοκοσμικού αναπτυξιακού μοντέλου που στηρίζεται στην πτώση του εργατικού κόστους και της εσωτερικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας παραγωγής.

Είναι προφανές ότι η αποφασιστική προώθηση του προγράμματος της ΔΕΘ σχετίζεται με το κορυφαίο ζήτημα της οικονομικής ανάκαμψης. Είναι επίσης δεδομένο ότι ακόμη και η ανεμπόδιστη εφαρμογή του δεν θα είχε άμεσα θεαματικά αποτελέσματα, καθώς η αλλαγή πλεύσης της πραγματικής οικονομίας έχει τους δικούς της χρόνους. Γίνεται αντιληπτό ότι η προσπάθεια των εταίρων να αποδυναμώσουν την εφαρμογή του πλήττει την ελληνική οικονομία με σοβαρές συνέπειες στην προσπάθεια ανόρθωσής της που έχει γίνει πλέον επιτακτική. Η εμμονή τους και σε μια αποτυχημένη συνταγή υποθηκεύει την ελληνική οικονομία και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να μην επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.

* Ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: