Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Είναι σαφές, πλέον, ότι ο Αλ. Τσίπρας είχε -με την εκλογή του στην ηγεσία της κυβέρνησης την 25η Ιανουαρίου- να επιλέξει μεταξύ δύο κινήσεων: Ή να επιχειρήσει να διαχειριστεί το εξωτερικό μέτωπο της χώρας (βλ. εταίρους – δανειστές) επιχειρώντας μια εντελώς διαφορετική συμφωνία από αυτήν που είχε πετύχει ο προκάτοχός του, ή να επιχειρήσει να διαχειριστεί το εσωτερικό (Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ), «πατώντας» πάνω στα όσα ο Αντ. Σαμαράς είχε πετύχει.

Είναι βέβαιον ότι αρχικά επέλεξε το πρώτο, δοκιμάζοντας τις αντοχές τόσο των δανειστών όσο και της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα, κάτι που φάνηκε με τη δραματική επιστολή που απηύθυνε προ δεκαπενθημέρου στους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και στον επικεφαλής της ΕΚΤ.

Από εκείνη την ημέρα όλα άλλαξαν και προφανώς άλλαξε και η τακτική του πρωθυπουργού, κάτι που επιβεβαιώθηκε δημόσια και με τις δηλώσεις που έκανε παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η «στροφή» στον ρεαλισμό, η αποδοχή κάποιων πολιτικών επιλογών τις οποίες κατήγγελλε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως η δέσμευσή του για συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, έδειξαν ότι ο πρωθυπουργός «περνά» πλέον στο plan B, τη διαχείριση δηλαδή του εσωτερικού του μετώπου.

Ο Αλ. Τσίπρας είναι αυτός που βιάζεται πλέον να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, καθώς απειλείται από τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας. Αρα, η μάχη με τους εταίρους θα κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις και στη συνέχεια θα επιστρέψει στο «γήπεδο» της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Εκεί θα πρέπει να δώσει τη μάχη να πείσει για την αναγκαιότητα της πολιτικής που ακολούθησε και να «περάσει» τον κάβο με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Η στάση του Π. Λαφαζάνη αποτελεί μια κρίσιμη παράμετρο, αλλά δεν είναι και η μόνη, καθώς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και άλλες εστίες αμφισβήτησης, που θα πρέπει να συνυπολογίσει ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη της συμφωνίας με τους εταίρους, όταν αυτή υπογραφεί από όλους τους συμβαλλομένους, δεν θα είναι το τέλος μιας δύσκολης πορείας. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μόνον η αρχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: