Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα




Κι ενώ αρχκά δινόταν η εντύπωση πως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προέβαινε σε κινήσεις αποκλιμάκωσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «ασφαλώς δεν είναι μια χαμένη υπόθεση», φέρνοντας σαν παράδειγμα τις επιδόσεις της χώρας στα τέλη του 2014, που ήταν καλύτερες από εκείνες που προέβλεπε το πρόγραμμα στήριξής της, λίγη ώρα αργότερα… συνήλθε και όλοι απολαύσαμε τη συνήθη καθημερινή πρόζα από τον καλόψυχο φιλέλληνα, πολύπειρο Γερμανό υπουργό!

«Παρ’ όλες τις αμφισβητήσεις, η ανάπτυξη της Ελλάδας στα τέλη της περασμένης χρονιάς ήταν καλύτερη από εκείνη που προβλεπόταν από το πρόγραμμα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης παρόντος του Αυστριακού ομολόγου του στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σόιμπλε εκλήθη να σχολιάσει και τη γενικότερη κατάσταση στις σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Είπε, ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος όσον αφορά την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο πως η κυβέρνησή της δεν τον βοηθάει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Κάπου εκεί άρχιζε η αλλαγή στάσης όπως φάνηκε λίγο αργότερα σε δηλώσεις του στο αυστριακό δίκτυο ORF, όπου θυμήθηκε τον… καλό εαυτό του! Έτσι «για ζέσταμα», δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της και ρίχνοντας τη «χειροβομβίδα», είπε ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!

«Καθώς (η Ελλάδα) έχει την ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί εναπόκειται μόνο σε εκείνη και επειδή εμείς δε γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δε μπορούμε να το αποκλείσουμε» επισήμανε ο Σόιμπλε, σε ένα ιοβόλο υπονοούμενο για την κυβέρνηση Τσίπρα συνολικότερα.

Και για να είναι βέβαιος ότι όσα είπε έγιναν απόλυτα κατανοητά, κατέληξε λέγοντας, ότι η Ευρώπη παραμένει έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ωστόσο, πρώτα θα πρέπει η ίδια να βοηθήσει τον εαυτό της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: