Η αποκάλυψη του Reuters για την επιστολή Γερούν στο Γιάνη: Να μιλήσεις με τους θεσμούς




«Χρήσιμη» χαρακτηρίζει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έλαβε από τον Γιάνη Βαρουφάκη την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην απαντητική του επιστολή που δημοσιεύει σήμερα το Reuteers, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.

Επισημαίνει ωστόσο, ότι χρειάζεται να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα προτεινόμενα μέτρα από τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας.

«Αυτό το έγγραφο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, τονίζοντας πως οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
«Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες και ότι οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα», αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Οι παραπάνω αναφορές του κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει το Reuters, αφορούν στα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αντικαταστήσει ορισμένα από τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με διαφορετικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο κ. Ντάισελμπλουμ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς, που το Reuters συνεχίζει να αναφέρει ως τρόικα, «με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως αναφέρεται στην απάντηση.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, ο κ. Βαρουφάκης από τη Βενετία όπου συμμετείχε σε συνέδριο για το ενδεχόμενο διάλυσης της Ένωσης αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup έχει απαντήσει στην επιστολή του, δίχως να αναφέρει τι περιλάμβανε η επιστολή. Κυβερνητικές πηγές πάντως, παραδέχονταν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θεωρεί ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι απολύτως προσδιορισμένες.

Ντομπρόφσκις: Μην περιμένετε απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

«Μια επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν αλλάζει τα πράγματα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις, δίνοντας το στίγμα για το νέο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα FAZ, τόνισε ότι «μία επιστολή εδώ, μία επιστολή εκεί δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα και πολύ. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από το ελληνικό κοινοβούλιο και κατόπιν θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους».

Σημείωσε ότι δεν αναμένει καμία απόφαση από το Eurogroup της Δευτέρας ξεκαθαρίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, δεν πρόκειται να γίνει εκταμίευση κεφαλαίων.

«Προφανώς η κυβέρνηση στην Αθήνα κατανοεί διαφορετικά το πρόβλημα, σε σχέση με το πως το κατανοούμαι εμείς. Θα πρέπει να επαναλάβουμε το βασικό ζήτημα: προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» σημειώνει με νόημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: