Εβαλε φωτιές η Γιωρκάτζη στην Κύπρο – Εξω φρενών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Κατηγορίες για χρηματισμό πολιτικών




Λευκωσία: Έξω φρενών φαίνεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα. Κι αυτό διότι χθες βράδυ ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, ζητώντας τους όπως επικεντρωθούν στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και ταυτόχρονα να σταματήσουν να εκτοξεύουν κατηγορίες και λασπολογίες εναντίον διαφόρων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η μυστική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη. Οι νουθεσίες όμως του προέδρου Αναστασιάδη δεν εισακούστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής να γίνουν πρωτοφανείς αποκαλύψεις για σύγκρουση συμφερόντων, διαπλοκή και χρηματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι από την Κεντρική Τράπεζα παραιτήθηκε ο Στέλιος Κοιλιάρης “πυροβολώντας” εναντίον της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και διατυπώνοντας σοβαρές καταγγελίες. Συγκεκριμένα ο Στέλιος Κοιλιάρης επικαλείται ισχυρισμό της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας για δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους, που χειριζόταν μέχρι πρόσφατα την υπόθεση Βγενόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αναφορές Κοιλιάρη διέψευσε κατηγορηματικά η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, χαρακτηρίζοντας τις «κουτσομπολιό», ενώ από την πλευρά του ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου κάλεσε την Διοικήτρια είτε να επιβεβαιώσει και να τεκμηριώσει τις καταγγελίες εντός 24 ωρών είτε να υποβάλει την παραίτησή της. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για τις σημερινές εξελίξεις στην Επιτροπή Θεσμών καθοδόν προς την Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του νωρίτερα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθύς μετά την επάνοδο του στην Κύπρο, μαζί με τους συνεργάτες του, αλλά και άλλους, θα εξετάσει περαιτέρω χειρισμούς για αποκατάσταση της αξιοπιστίας και του κύρους των θεσμών.

Ρίκκος προς Γιωρκάτζη: Επιβεβαίωσε ή παραιτήσου

Είτε να επιβεβαιώσει εντός 24 ωρών όσα της αποδίδεται ότι κατήγγειλε εναντίον του, είτε να παραιτηθεί, κάλεσε τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου,

Σε έκτακτη διάσκεψη τύπου με αφορμή τα όσα υποστήριξε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών το εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, Στέλιος Κοιλιάρης, ότι δηλαδή η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας του απεκάλυψε πως το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους δωροδόκησε τον Ρ. Ερωτοκρίτου, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε πως σε περίπτωση που η Χρ.Γιωρκάτζη επιβεβαιώσει τα λεγόμενα Κοιλιάρη θα ζητήσει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να κάνει ανεξάρτητη έρευνα για να κληθούν η Χρ.Γιωρκάτζη, ο Στ.Κοιλιάρης και το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους να δώσουν κατάθεση «για να ξεκαθαρίσει εντελώς αυτή η ιστορία»..

Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε, η Διοικήτρια θα πρέπει να διαψεύσει τον ισχυρισμό Κοιλιάρη και να παραιτηθεί. «H κα. Γιωρκάτζη οφείλει τα όσα τις καταμαρτυρεί ο κ. Κοιλιάρης σε σχέση με το πρόσωπό μου, ή να τα επιβεβαιώσει εντός 24ωρών ή εάν δεν τα επιβεβαιώσει, την καλώ να παραιτηθεί άμεσα» είπε.

«Αν η κα. Γιωρκάρτζη τα ανακαλεί, δεν δέχομαι την ανάκληση της. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς, ούτε υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κατοχύρωση της θεσμικής λειτουργίας των δημοσίων αξιωμάτων. Άλλοι μπορεί να κάνουν που αφορούν τους ιδίους και τα μέλη των οικογενειών τους ή τις θυγατέρες τους», είπε.

«Λυπούμαι ειλικρινά που είμαι αναγκασμένος μέσα στο γενικό παρακμιακό κλίμα που διαχέει την κοινωνία μας και τους θεσμούς να προβώ σ` αυτές τις δηλώσεις που είμαι βέβαιος πως δεν θα είναι οι μόνες αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες από την πλευρά μου τις επόμενες των ημερών», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Ανέφερε ότι «από ότι έχω πληροφορηθεί στη Βουλή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, ένα μέλος της Αρχής Εξυγιάνσης και συγκεκριμένα ο κ. Κοιλιάρης, παραιτούμενος από τη θέση την οποία κατέχει και πυροβολώντας εναντίον της κ. Γιωρκάτζη λέγοντας πολλά και διάφορα, ανέφερε ανάμεσα στα όσα της καταλόγισε ότι τον πληροφόρησε σε κάποιο στάδιο ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, δηλαδή εγώ, δωροδοκήθηκα» από το δικηγορικό γραφείο Α. Νεοκλέους & Σία ΔΕΠΕ.

«Είναι θλιβερό μεν προνόμιο αλλά είναι προνόμιο μου γιατί βρίσκομαι στη δημόσια ζωή τα τελευταία τριάντα χρόνια να είμαι και εγώ και η οικογένεια μου από τους κουρεμένους της Λαϊκής Τράπεζας. Ως δημόσιος άντρας που υπήρξα τα τελευταία τριάντα χρόνια, δεν είχα καμία προνομιακή πληροφόρηση από καμία πηγή, όπως είχαν άλλοι, για να μετακινήσουν τα χρήματα τους από την καταρρέουσα Λαϊκή προ του Μαρτίου του 2013», είπε.

Όπως ανέφερε, «αναγκάζομαι να το επικαλεστώ ως προνόμιο γιατί σήμερα στη δημόσια συζήτηση η οποία διεξάγεται γύρω από το ποίοι γνώριζαν ή δεν γνώριζαν, ανήκω στη μειοψηφία των δημοσίων ανδρών που δεν γνώριζα. Και δεν γνώριζα γιατί δεν είχα καμία προνομιακή πληροφόρηση, σε αντίθεση με άλλους, ενδεχομένως και από τα μέλη της Αρχής Εξυγίανσης, που να είχαν τέτοια πληροφόρηση».

«Δεν δέχομαι ούτε ανέχομαι να υπάρχει η παραμικρή υποψία γύρω από τη θεσμική μου λειτουργία γι΄ αυτό την ανάκληση ή την διάψευση της προκαταβολικά δηλώνω ότι δεν την δέχομαι. Θα ζητήσω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας -ακόμα και αν την ανακαλέσει- να γίνει ανεξάρτητη αστυνομική έρευνα. Θα ζητηθεί από την κ. Γιωρκάτζη να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία, από τον κ. Κοιλιάρη, από το δικηγορικό Γραφείο Νεοκλέους βεβαίως αλλά και από εμένα τον ίδιο για να ξεκαθαρίσει εντελώς αυτή η ιστορία», είπε.

Ο κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «είπε ο κ. Κοιλιάρης ότι του είπε η κα. Γιωρκάτζη ότι εγώ δωροδοκήθηκα από το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους γιατί μου έκανε χάρη όταν δεν εμφανίστηκαν σε συγκεκριμένο στάδιο δικαστικής διαδικασίας αγωγής που εκκρεμούσε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού με αποτέλεσμα να εκδοθεί δικαστική απόφαση υπέρ μου».

«Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ως κουρεμένος καταθέτης της Λαϊκής Τράπεζας κατέθεσα άμεσα όπως πολλές άλλες χιλιάδες συμπολιτών μου αγωγή εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας και όλων όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την πτώση της Λαϊκής, ζητώντας αποζημίωση για συγκεκριμένο ποσό 600 χιλιάδων ευρώ που ήταν κατατεθειμένα εν ονόματι συγκεκριμένης εταιρείας της οποίας είμαι ιδιοκτήτης και που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα», είπε.

Όπως εξήγησε, «στην ίδια Τράπεζα πάνω σε μια άλλη εταιρεία, ως ο ιδιώτης δικηγόρος που ήμουν τότε, υπήρχε ισόποσο χρέος άλλων 600 χιλιάδων ευρώ. Όταν στις 16 Μαρτίου του 2013 έγινε το “κούρεμα” της Λαϊκής που κούρεψαν τα χρήματα και μου τα πήραν με την απομείωση των χρημάτων που υπήρχαν και μου έμειναν τα χρέη».

Ανέφερε επίσης ότι πριν από το διορισμό του στη Νομική Υπηρεσία ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε δεύτερη αγωγή «εναντίον των ιδίων προσώπων, δηλαδή της Διαχειρίστριας, της Αρχής Εξυγίανσης, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής Τράπεζας, της Κεντρικής Τράπεζας ζητώντας συμψηφισμό των χρημάτων που μου κούρεψαν μαζί με το χρέος που μου έμεινε. Κάτι που επιτρέπετε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε η Αρχή Εξυγίανσης».

Πρόκειται, όπως είπε, για το άρθρο 17.3(γ) του νόμου «που προβλέπει για εξυγίανση και το οποίο δεν δίνει οποιαδήποτε διευκρίνηση όπως το ερμήνευσε η Αρχή Εξυγίανσης από το 2013 στο κατά πόσο αυτός που επιδιώκει να συμψηφίσει το χρέος θα πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο που είχε τα χρήματα. Μιλάμε εδώ για δύο διαφορετικές εταιρείες. Η Αρχή Εξυγίανσης οχυρώθηκε πίσω από το ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές εταιρείες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος και στις δύο και αρνήθηκε. Γι` αυτό και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο».

Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης για τον συμψηφισμό ο δικηγόρος της Λαϊκής Τράπεζας που ήταν το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους & Σία «με βάση τα όσα εκ των υστέρων υποστήριξε εγγράφως ενώπιον του δικαστηρίου δεν εμφανίστηκε γιατί δεν παρακολούθησε και δεν καταχώρησε σωστά τις ημερομηνίες των δύο αγωγών, τελώντας κάτω από την αντίληψη ότι είχα μια αγωγή και όχι δύο αγωγές».

Συνεπώς, πρόσθεσε, «την ημερομηνία που ήταν ορισμένη η εκδίκαση της υπόθεσης για τον συμψηφισμό στο ημερολόγιο του Δικηγορικού Γραφείου Α. Νεοκλέους ήταν καταχωρημένη άλλη ημερομηνία που αφορούσε την άλλη αγωγή των αποζημιώσεων με αποτέλεσμα να παραλείψουν να εμφανιστούν στο δικαστήριο την ημέρα εκείνη. Οι δικηγόροι που με εκπροσωπούσαν προχώρησαν και ζήτησαν έκδοση δικαστικής απόφασης εν τη απουσία των δικηγόρων της διαχειρίστριας. Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα και εξέδωσε δικαστική απόφαση για το συμψηφισμό υπέρ μου διατάσσοντας το συμψηφισμό των 600 χιλιάδων ευρώ που μου απομείωσαν και που κούρεψαν μαζί με τις 600 χιλιάδες χρέος που υπήρχε στη Λαϊκή».

Σε μεταγενέστερο στάδιο, είπε, όταν το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους «ανακάλυψε το λάθος που είχε γίνει από την πλευρά τους καταχώρησαν αίτηση στο δικαστήριο με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε ερήμην τους. Το δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και δικαίωσε το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους. Θεώρησε ότι θα έπρεπε να παραμεριστεί η απόφαση για το συμψηφισμό και ότι θα έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή η δίκη και ότι δεν θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από το πρώτο δικαστήριο απόφαση στην απουσία του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους».

«Για την απόφαση αυτή του δικαστηρίου οι δικηγόροι μου καταχώρησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία εκκρεμεί», συμπλήρωσε.

Σε κάποιο στάδιο, είπε, «από ότι πληροφορήθηκα αφού είχαν γίνει όλα αυτά ανάμεσα στους καβγάδες και τις διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ της Αρχής Εξυγίανσης και του δικηγορικού γραφείου Νεοκλέους τοποθετήθηκε στο “κάδρο” των διαφωνιών και το γεγονός αυτό, προσάπτοντας -προφανέστατα όπως φαίνεται από τη δήλωση του κ. Κοιλιάρη- από την πλευρά της Διοικήτρια που κατηγορούσε συνέχεια το δικηγορικό γραφείο Νεοκλέους για πολλά και διάφορα σε σχέση με τα πεπραγμένα της τέως Λαϊκής ότι “μου έκαναν πλάτες ή με δωροδόκησαν”, όπως το καθόρισε ο κ. Κοιλιάρης, όχι βέβαια χρηματικά αλλά με την έννοια ότι μου έκαναν παραχώρηση μη εμφανιζόμενοι εκείνη την ημέρα στο δικαστήριο».

«Όλα αυτά τα είχα πληροφορηθεί και κυκλοφορούσαν ως κουτσομπολιά, συκοφαντίες και χαμερπών υπονοούμενων», είπε.

Είπε ότι ο ίδιος έχει το δικαίωμα όπως και κάθε πολίτης να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ότι ο «ίδιος ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου, εντελώς πρόσφατα, καταχώρησε προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου ζητώντας να δικαστεί από συναδέλφους του σε σχέση με απαλλοτρίωση ακίνητης περιουσίας που έγινε στην ιδιωτική του περιουσία στη Λάρνακα και οι συναδέλφοι του δίκασαν. Δεν θα έπρεπε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου να καταφύγει στο δικαστήριο για να προστατεύσει τη περιουσία του;», διερωτήθηκε.

«Δεν μου έγινε καμία χάρη και ούτε και δέχομαι χάρες από κανένα. Ούτε δέχτηκα ποτέ κατά τη διάρκεια των τριάντα χρόνων στη δημόσια ζωή μου οποιαδήποτε χάρη από κανέναν. Και προκαλώ οποιονδήποτε κατέχει στοιχεία για οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμπεριφορά που με αφορά να τα καταθέσει και δηλώνω εκ των προτέρων ότι θα παραιτηθώ εάν έχει δίκαιο. Συνεπώς πρέπει να ντρέπονται όσοι με αυτό τον τρόπο θέλησαν να σπιλώσουν όχι βέβαια το πρόσωπο μου αλλά και τον ανεξάρτητο θεσμό του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας», είπε.

«Η κα. Γιωρκάτζη οφείλει ή να επιβεβαιώσει εντός 24ωρών τα όσα τις καταμαρεί ο κ. Κοιλιάρης σε σχέση με το πρόσωπο μου ή αν δεν τα επιβεβαιώσει να παραιτηθεί άμεσα και την καλώ εγώ να παραιτηθεί», είπε.

«Αν», συνέχισε, «η κα. Γιωρκάρτζη τα ανακαλεί, δεν δέχομαι την ανάκληση της. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς, ούτε υποχωρήσεις σε θέματα που αφορούν την κατοχύρωση της θεσμικής λειτουργίας των δημοσίων αξιωμάτων. Άλλοι μπορεί να κάνουν, που αφορούν τους ιδίους και τα μέλη των οικογενειών τους ή τις θυγατέρες τους», κατέληξε.

Γιωρκάτζη: Ουδέν μεμπτόν για τον Ρίκκο – Δεν παραιτούμαι

Δεν επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Στέλιου Κοιλιάρη η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία διαμηνύει ότι τίποτε μεμπτό δεν προκύπτει για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου του οποίου την εντιμότητα και την ακεραιότητα ουδέποτε αμφισβήτησε.

Την ίδια ώρα η κα. Γιωρκάτζη κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Η κα. Γιωρκάτζη διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα είπε ο Στέλιος Κοιλιάρης, χαρακτηρίζοντας τα συκοφαντίες και κουτσομπολιό. Αναλυτικά η δήλωση της Διοικητού:

Δεν αμφισβήτησα ποτέ, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η Αρχή Εξυγίανσης την ακεραιότητα έστω κατ’ ελάχιστον ή την εντιμότητα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στη διαχείριση είτε των προσωπικών του υποθέσεων είτε των καθηκόντων του ως αξιωματούχου της Πολιτείας. Σε σχέση με τον χειρισμό της προσωπικής του υπόθεσης, για μένα δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει οποιοδήποτε σκοτεινό σημείο καθόσον αφορά τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου. Αναφορικά με τις διεξαγόμενες έρευνες της Αστυνομίας υπό την εποπτεία της Νομικής Υπηρεσίας, τις οποίες ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας εποπτεύουν, δηλώνω ότι ως Κεντρική Τράπεζα είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και έτοιμοι για πλήρη συνεργασία και παροχή στοιχείων και πληροφοριών με σκοπό την εξιχνίαση όλων των συνθηκών που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας, που είναι άλλωστε και δικός μας στόχος. Θα συνεχίσω ανεπηρέαστα και απροσωπόληπτα να υπηρετώ αυτό τον ανεξάρτητο θεσμό με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

Πηγή: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: