Δύο …ξένοι στην ίδια πόλη: Ο Νετανιάχου δοκιμάζει τις αντοχές του Ομπάμα




Το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτελέσει το «τελευταίο φρένο» για την ακύρωση της συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε την Κυριακή Ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέφθασε στις ΗΠΑ προκειμένου να δώσει ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, μετέδωσε το Πρακτορείο Reuters. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δοκιμάζει τις αντοχές του Προέδρου Ομπάμα, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι έντονα εκνευρισμένος με τον κ. Νετανιάχου και τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Νετανιάχου θα παραθέσει στην ομιλία του, την Τρίτη, τα επιχειρήματά του με τα οποία θα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους είναι ενάντια στην επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν.

«Κατά τη γνώμη μου, το Κογκρέσο θα μπορούσε να αποτελέσει το τελευταίο φρένο για να σταματήσει η συμφωνία – συμπεριλαμβανομένου του εάν θα υποβληθεί στις 24 Μαρτίου», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη του Κογκρέσου «δεν γνωρίζουν απαραιτήτως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που συντάσσεται, κάτι που αποτελεί μια όχι καλή συμφωνία».

Το Ισραήλ έχει εκφράσει τους φόβους του ότι η συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Το Ιράν έχει απορρίψει τις κατηγορίες αυτές υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ειρηνευτικό χαρακτήρα.
«Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι θα είμαστε υπέρ μιας καλής συμφωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας που δεν θα επιτρέπει στο Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας».

Η κίνηση του Νετανιάχου να αποδεχτεί την πρόσκληση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου, εξόργισε την κυβέρνηση Ομπάμα, η οποία υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί εγκαίρως, κάτι που αποτελεί μια προφανή παραβίαση του πρωτοκόλλου. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νετανιάχου αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση νέων κυρώσεων κατά του Ιράν.

Ο Τζον Κέρι, αναμένεται να υπερασπιστεί το Ισραήλ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναμένεται να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Κέρι, ο οποίος έφτασε στη Γενεύη την Κυριακή, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχετικά με μια επικείμενη συμφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την πιθανή ελάφρυνση ορισμένων κυρώσεων. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην πόλη Μοντρό της Ελβετίας.

Επιπλέον, ο Κέρι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, όπου θα συζητήσουν θέματα σχετικά με το Ιράν, τη Συρία αλλά και την κατάσταση στην Ουκρανία. Επίσης, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εν μέρει για να υπερασπιστεί το Ισραήλ ενάντια σε αυτό που Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως μεροληπτική στάση έναντι του εβραϊκού κράτους, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Η θέση μας τάσσεται πάντα στην υπεράσπιση του Ισραήλ και τη προστασία των συμφερόντων του Ισραήλ ενώπιον του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε σε δημοσιογράφους Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε στην πτήση του τον Κέρι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε έρευνες σχετικά με το Ισραήλ θα πρέπει να είναι «αντικειμενικές και ουδέτερες και όχι… μονόπλευρες και γεμάτες προκατάληψη».

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι κύρια ανησυχία της Ουάσινγκτον αποτελεί μία έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι και κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι και 73 Ισραηλινοί, 67 εξ αυτών στρατιώτες.

Στην έρευνα του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την 23η Μαρτίου, εξετάζονται παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και από τις δύο πλευρές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: