CSM: Γιατί οι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τα παραδοσιακά κόμματα




Στην άνοδο των περιθωριακών κομμάτων στην Ευρώπη, μια τάση που τείνει να μεταβάλλει ριζικά τις σημερινές πολιτικές ισορροπίες, αναφέρεται εκτενής ανταπόκριση της Sara Miller Llana από τη Δρέσδη, την Αθήνα και το Άμστερνταμ στην CHRISTIAN SCIENCE MONITOR με τίτλο «Why fringe parties are surging in Europe».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση η ευρωπαϊκή κρίση δεν πλήττει μόνο τις νότιες χώρες αλλά και την ίδια την Γερμανία. Όπως επεσήμανε Γερμανός πολίτης, δυσαρεστημένος με τις μηνιαίες αποδοχές του και ο οποίος ψηφίζει πλέον ένα ακροδεξιό γερμανικό κόμμα, «η Γερμανία δεν είναι μια χώρα, αλλά μια εταιρεία και εμείς δεν είμαστε ένας λαός αλλά το προσωπικό της».

Παρόμοια είναι και η αντίληψη του Νίκου Τσιπλάκη, ο οποίος εργάζονταν ως τεχνικός σε τηλεοπτικό δίκτυο στην Αθήνα, και ο οποίος, για χρόνια ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει πλέον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο πολίτες, όπως επισημαίνεται, στρέφονται σήμερα σε περιθωριακά κόμματα, τα οποία τείνουν να μεταβάλλουν την μεταπολεμική Ευρώπη. Από τη Βρετανία στη Γερμανία και από την Ισπανία στην Ελλάδα, πολιτικές δυνάμεις που μέχρι χθες θεωρούνταν ασήμαντες ενισχύονται καθώς η μεσαία τάξη της Ευρώπης επαναστατεί έναντι της μείωσης των εισοδημάτων της και σε άλλα θέματα όπως την παράνομη μετανάστευση.

Η Ευρώπη που αναδύθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κινούνταν στο κέντρο, καθώς, η μεσαία τάξη, που επωφελούνταν από αξιοζήλευτα εργατικά δικαιώματα, από κοινωνική προστασία και από την κινητικότητα προς τα επάνω, αποτελούσε τη βάση των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων που εναλλάσσονταν στην εξουσία.

Σήμερα ωστόσο η Ευρώπη πάσχει βαριά, εξαιτίας των μακροχρόνιων τάσεων αποβιομηχανοποίησης και δημογραφικών αλλαγών που έχουν καταπονήσει όλες σχεδόν τις δυτικές κοινωνίες και οδήγησαν την Ευρώπη σε οικονομική στασιμότητα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι διενέξεις στη Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις της Ρωσίας, ενώ κύματα προσφύγων και παράνομων μεταναστών, όπως και νέες απειλές τρομοκρατίας έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των Ευρωπαίων, το οποίο τροφοδοτούν οι λαϊκιστές της Ευρώπης.

Προς τα τέλη του 2015 θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για την κατεύθυνση την οποία θα πάρει η Ευρώπη εξαιτίας όλων αυτών των πολιτικών αντιδράσεων, καθώς φέτος θα διεξαχθούν οκτώ γενικές εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανταπόκριση περιλαμβάνει απόψεις Ελλήνων πολιτών, αλλά και πολιτικών για τους λόγους που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2015/0315/Why-fringe-parties-are-surging-in-Europe

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: