Αρχίζει την προθέρμανση ο ΟΗΕ: Κινήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για προετοιμασία ενόψει επανέναρξης συνομιλιών




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προθέρμανση ενόψει πιθανών εξελίξεων για τον Απρίλιο θέλουν να κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία αρχίζουν σιγά-σιγά να προετοιμάζουν το έδαφος. Σε αυτό αποσκοπεί και η κάθοδος την ερχόμενη εβδομάδα του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο νησί. Ο κ. Άιντα αν και δεν θα έχει οτιδήποτε το δεδομένο ενώπιον του που θα ανατρέπει το σημερινό αδιέξοδο, θα επιχειρήσει να κωδικοποιήσει την επόμενη ημέρα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται πως το επικρατέστερο σενάριο για να μπορέσει η διαδικασία να επαναρχίσει είναι να μην ανανεώσει τη NAVTEX η Τουρκία, να αποχωρήσει από την περιοχή το «Μπαρμπάρος» και να αξιοποιηθεί το «τεχνικό διάλειμμα» της ΕΝΙ, η οποία θα σταματήσει για ένα τρίμηνο τις έρευνες.

Τα Ηνωμένα Έθνη, παρόλο που  θεωρούν πως αυτό το σενάριο θα επικρατήσει στο τέλος, ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομάδας Κυπριακού στο Διεθνή Οργανισμό, από την Τουρκία στέλνονται αντικρουόμενα και αντιφατικά μηνύματα. Από τη μια αφήνεται σαφώς να εννοηθεί από τουρκικής πλευράς πως οι συνομιλίες θα αρχίσουν το συντομότερο και από την άλλη πως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα σταματήσουν οι έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ). Μια δήλωση που δεν πρόκειται να γίνει από τη Λευκωσία, η οποία δεν θεωρεί πως το «τεχνικό διάλειμμα» της ΕΝΙ θεωρείται διακοπή των ερευνών.

Την ίδια ώρα, ούτε από την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη προέκυψε ξεκάθαρο αποτέλεσμα, πλην της γνωστής ρητορικής που ενίοτε επιστρατεύει η Άγκυρα.

Ο Διεθνής Οργανισμός προσπαθεί ούτως ή άλλως να είναι έτοιμος σε περίπτωση που αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, μετά τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 19 Απριλίου. Η προετοιμασία αυτή αφορά κυρίως την ατζέντα καθώς τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έχουν διακοπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τούτο, όμως, εξαρτάται και από τους εμπλεκόμενους.

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση πέραν από τα θέματα πολιτικής που θέτει για την επανέναρξη των συνομιλιών, προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Κοντολογίς, για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Στα πλαίσια αυτά την περασμένη εβδομάδα συνήλθαν οι τεχνικές επιτροπές και αντάλλαξαν απόψεις, δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές. Κάποιες από τις επιτροπές αυτές λειτουργούν κανονικά, παρά τη διακοπή της διαδικασίας.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Ο τουρκικός στρατός θα μπορούσε να καταλάβει τη Λάρνακα – Η Αμμόχωστος μόνο μέρος της συνολικής λύσης

Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι το 1974 «ο τουρκικός στρατός δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα για την κατάληψη της Λάρνακας», χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες αλλά και να αντιληφθεί κανείς από πού προέκυψε η τοποθέτηση αυτή.

Ο Έρογλου αναφερόμενος στο θέμα της  Αμμοχώστου παρέπεμψε στη συνολική λύση του Κυπριακού. «Στόχος μου δεν είναι η επίλυση του προβλήματος του Βαρωσιού», ανέφερε και υποστήριξε ότι ο στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού. «Το Βαρώσι αποτελεί μια πτυχή του εδαφικού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή την πτυχή, όταν ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο «CNN TURK», αναφέρθηκε στην εσαεί τουρκική παρουσία στο νησί. Επανέλαβε πως «οι τουρκικές εγγυήσεις είναι αναγκαίες για την διαφύλαξη της ειρήνης στην Κύπρο».

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος υποστήριξε πως πλησιάζει ο καιρός για αποφάσεις, υπέδειξε  προς όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό και το διεθνή παράγοντα  πως «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο».

Ο Ντερβίς Ερογλου, ανέφερε επίσης ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν εκπλήσσει την τουρκοκυπριακή πλευρά» σημειώνοντας στη συνέχεια πως δεν περιμένει θετική συμβολή της Αθήνας στο Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: