Ανάλυση: Τα τρία κρίσιμα προβλήματα της Ελλάδας…




Το πλαίσιο της ελληνικής κρίσης με τις απαιτήσεις της Ελλάδας από τους πιστωτές της και των πιστωτών της από την Ελλάδα αναλύει ο αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων του STRATFOR, Adriano Bosoni, σε άρθρο του με τίτλο «Explaining Greece’s Financial Disarray».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, τρία είναι σήμερα τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Πρώτο είναι το πρόβλημα ρευστότητας καθώς μειώνονται τα φορολογικά έσοδα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει τον στόχο του 2014 για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματούχοι της ΕΕ υπαινίχθησαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ενδεχομένως ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης στα μέσα του έτους, με το ύψους του ποσού να κυμαίνεται από 30 έως 50 δις ευρώ.

Δεύτερον η Ελλάδα θα κληθεί φέτος να αποπληρώσει σημαντικά ποσά από τα δάνεια που έχει λάβει. Υπάρχουν αποπληρωμές χρέους προς το ΔΝΤ το διάστημα μεταξύ του Μάρτη και Ιουλίου και προς την ΕΚΤ το διάστημα μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής η Αθήνα καταβάλλει τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας τα αποθέματα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, υπουργείων και κρατικών επιχειρήσεων.

Τρίτον παρατηρείται απόσυρση καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο έχουν αποσυρθεί περίπου 20 δις ευρώ, μία τάση που επιβραδύνθηκε μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για να οξυνθεί εκ νέου στις 18 Μαρτίου, όπου σημειώθηκαν αποσύρσεις καταθέσεων 300 με 400 εκ. ευρώ, όταν ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, αναφέρθηκε στην πιθανότητα επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων το πιθανότερο είναι ότι θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup για να εξετάσει την κατάσταση. Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες απαιτήσεις της Ελλάδας από τους πιστωτές της. Στις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις περιλαμβάνεται η τελευταία δόση του τρέχοντος σχεδίου διάσωσης, αλλά και η έγκριση από τις Βρυξέλλες για την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.  Στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις της Ελλάδας περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση του χρέους. Η ΕΕ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη διαγραφή χρέους και θα προσφέρει μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης του χρέους και χαμηλότερα επιτόκια. Το πιθανότερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει την προεκλογική του υπόσχεση και θα αποδεχθεί την προσφορά. Το κρίσιμο ωστόσο σημείο στην διαμάχη θα είναι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τη συμφωνία.

Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων στην Ελλάδα ο αναλυτής σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν την εξουσία να επιβάλλουν τον έλεγχο κεφαλαίων, αλλά μπορούν να «στριμώξουν» την Αθήνα υποχρεώνοντάς την σε αυτόν. Εάν αυξηθεί η απόσυρση καταθέσεων η Αθήνα θα υποχρεωθεί να εισάγει τον έλεγχο κεφαλαίων για να προστατεύσει το τραπεζικό της σύστημα. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες της Ελλάδας παρέμειναν όρθιες χάρη στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του ELA. Ο έλεγχος κεφαλαίων θα μπορούσε να καταστεί αναγκαίος στην περίπτωση που η ΕΚΤ διακόψει την έκτακτη χρηματοδότηση ή αρνηθεί να αυξήσει το όριο παρεχόμενης ρευστότητας.

Τα τρία πράγματα που θα συνεχίσει να παρατηρεί το Stratfor είναι: Πρώτον το Eurogroup το οποίο θεωρεί ότι μπορεί να αυξήσει προοδευτικά τις πιέσεις προς την Ελλάδα για να προβεί σε παραχωρήσεις. Σύμφωνα με τη συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου το Eurogroup διαθέτει περιθώριο έως τα τέλη Απριλίου για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα και κατά συνέπεια θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για την άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς την Αθήνα. Δεύτερον, τις καταθέσεις των Ελλήνων, που συνδέονται με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τρίτον, την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ακόμη και με τη συνέχιση των μέτρων λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε προεκλογικά να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να θέσει τέλος στα μέτρα λιτότητας. Οι πρόσφατες υποσχέσεις της Ελλάδας στο Eurogroup έχουν δημιουργήσει εντάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένα μέλη του θεωρούν ότι η Ελλάδα προέβη σε υπερβολικές παραχωρήσεις. Μολονότι η δημοφιλία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει υψηλή η στήριξη της κοινής γνώμης έχει μειωθεί από το 83% στις αρχές Φεβρουαρίου στο 59,8% στα τέλη Μαρτίου.

https://www.stratfor.com/analysis/explaining-greeces-financial-disarray

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: