Την παραδοσιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο αλλά την δανειακή σύμβαση» προέβαλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά το κλείσιμο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος για την επιτυχία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και διαβεβαίωσε πως οι κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησής τους στη Βουλή, «θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, καθώς η τήρησή τους είναι ζήτημα πολιτικής ευθύνης και αξιοπιστίας απέναντι στο λαό».

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο – αυτό ακυρώθηκε από την ίδια του την αποτυχία και την εκλογική ετυμηγορία του λαού μας. Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του νεοφιλελεύθερου προγράμματος λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης, οι πάνω από 450 εφαρμοστικοί νόμοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η συμφωνία που ζητά η κυβέρνηση από τους εταίρους της, «δεν θα μπορεί να συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας, ούτε νέο δάνειο όπως διαδίδεται από ξένα ΜΜΕ. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα. Ζητάμε συγκεκριμένες διευκολύνσεις, όπως π.χ. την επιστροφή των χρημάτων των κερδών των κεντρικών τραπεζών (1,9 δισ. ευρώ) που μας οφείλονται, να αξιοποιήσουμε χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί και βρίσκονται στο ΤΧΣ για να εξυγιάνουμε το τραπεζικό σύστημα απ’ τα κόκκινα δάνεια, την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων. Ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις, όχι άλλα χρήματα» σημείωσε ο πρωθυπουργός .

«Αυτό ζητάμε εμείς. Η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητά και ποιο εναλλακτικό σχέδιο προτείνει; Την ίδια ερώτηση έκανε χθες ο Πρόεδρος Ομπάμα στην κα Μέρκελ και απάντηση δεν πήρε. Να συνεχίσουμε το δρόμο της λιτότητας, να πάρουμε και άλλα δανεικά, να αποδεχθούμε την αξιολόγηση της Τρόικας και να αγνοήσουμε τον ελληνικό λαό αλλά και την κοινή λογική; Μας τα πρότεινε άλλωστε απόψε ο κος Σαμαράς. Αφού δεν απάντησε η κα Μέρκελ στον Αμερικάνο πρόεδρο, να του στείλουμε την ομιλία Σαμαρά για να δει τι λέει και η άλλη πλευρά» ανέφερε σαρκαστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κος Τσίπρας του υπενθύμισε πως τα επιχειρήματά του είναι γνωστά. «Τα εφαρμόσατε και αποτύχατε. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε: Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Είναι δυνατόν να μας παρουσιάζετε σήμερα, ξαναζεσταμένο φαγητό το success story της Ελλάδας; (…) Πείτε λοιπόν κάτι πιο πρωτότυπο, από το ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα καταστρέψει την οικονομία – λες και η μείωση με νόμο την αναζωογόνησε» ανέφερε ο πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε εκ νέου ότι «το πολιτικό προσωπικό που υπηρέτησε τη βαρβαρότητα, έκανε μια τελευταία και απελπισμένη προσπάθεια να υπονομεύσει την κυβέρνηση και να την ρίξει στα σχοινιά πριν καν αναλάβει».

«Η εξήγηση από πλευράς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί αποφάσισαν να ζητήσουν τη δίμηνη παράταση του προγράμματος και όχι την εξάμηνη που πρότειναν οι εταίροι, δεν ήταν καθόλου πειστική» ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ξέρατε πολύ καλά, πως αν υπήρχε δανειακή θωράκιση ως τον Ιούνιο δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για την άρνηση της ΕΚΤ, η οποία ήθελε να τρέχει ένα δανειακό πρόγραμμα και όχι μνημονιακό. Εμείς θα εφαρμόζαμε τη λαϊκή εντολή και θα νομοθετούσαμε το πρόγραμμά μας, χωρίς να μας εκβιάζει κανείς πως θα βρεθούμε χωρίς τη στήριξη των τραπεζών. Εσείς σχεδιάσατε μέχρι και στην τελευταία του λεπτομέρεια τον εκβιασμό της Ελλάδας. Γιατί ήταν η τελευταία σας επιλογή, μήπως διασωθείτε εσείς προσωπικά. Παίξατε την Ελλάδα στα ζάρια, μόνο και μόνο για να μην σας καταπιεί η Ιστορία. Αλλά καταλάβετέ το: Η Ιστορία σας έχει ήδη καταπιεί. Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει, θα είναι αυτή των δικών σας μνημονιακών χρόνων» είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «και άλλος δρόμος υπάρχει, και εναλλακτική πρόταση υπάρχει. Μην βιάζεστε. Θα το δείτε πολύ σύντομα». Και στο επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα βρεθεί απομονωμένη κατά τη διαπραγμάτευση, επικαλέστηκε τη συμπαράσταση που του εξέφρασε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, αλλά και ο πρόεδρος της ομάδας των “Σοσιαλιστών και Δημοκρατών” στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Αλήθεια, εσείς πού ανήκετε; Στη σοσιαλιστική ομάδα, ή στην ομάδα του ΕΛΚ όπου ανήκει η κα Μέρκελ»; Αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Ε. Βενιζέλο.

Ο Αλ. Τσίιπρας παραδέχθηκε πως η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος πως οι εταίροι θα ανταποκριθούν στις προτάσεις της κυβέρνησης για έναν αμοιβαίο συμβιβασμό. «Δεν μπορώ να πιστέψω πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν, την ίδια στιγμή που γνωρίζουν πως αυτή η επιλογή μόνον κακό μπορεί να επιφέρει σε όλους μας. Και η Ευρώπη, άφησε πίσω της αυτά τα αδιέξοδα, μια και καλή το 1953, για χάρη της Γερμανίας και της ευρωπαϊκής ιδέας» είπε ο πρωθυπουργός.

Η συμφωνία θα είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματός της, καταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα τα δύο πρώτα της νομοσχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα κόκκινα δάνεια, «τα οποία δεν σχετίζονται με κανενός είδους ανάγκη για νέο δανεισμό. Και μετά θα ακολουθήσουν μέτρα για τη σαρωτική μεταρρύθμιση του κράτους, την προστασία των εργαζομένων, την πάταξη της ανεργίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: