Το αδιέξοδο μεταξύ Ελλάδας-δανειστών επισκιάζει τη συνάντηση των G-20




Σε ανταπόκριση των Harriet Torry και Ian Talley  από την Κωνσταντινούπολη για την εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Greek Impasse Overshadows G-20 Meeting», επισημαίνεται ότι οι βασικοί παράγοντες στο δράμα του χρέους στην Ελλάδα εμμένουν στις απόψεις τους καθώς τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν.

Όπως τονίζεται, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκαλεί φόβους στους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ομάδας των G-20, των μεγαλύτερων οικονομιών, στη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα, ότι το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις ωθεί την Ελλάδα πλησιέστερα στην πτώχευση και πιθανόν ακόμη και στην αναγκαστική έξοδο από την ευρωζώνη, εξέλιξη που οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου φοβούνται ότι θα μπορούσε να διασπάσει την ευρωζώνη και να την ρίξει πίσω στην ύφεση  και κατ΄ αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Κινέζος Υφυπουργός Οικονομικών Zhu Guangyao δήλωσε την Κυριακή ότι «μια ισχυρή ευρωζώνη είναι πραγματικά σημαντική. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα και τα μέλη της ΕΕ, κατά τρόπο παραγωγικό, θα βρουν μια λύση σύντομα».

Ο Γερμανός ΥπΟικ κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «χωρίς πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα».

Ο Γάλλος ΥπΟικ κ Σαπέν έστειλε ένα πιο διαλλακτικό μήνυμα στη συνεδρίαση της G-20, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο συμβιβασμός είναι δυνατός. «Νομίζω ότι υπάρχει ευελιξία να εξευρεθεί μία βραχυπρόθεσμη λύση» που θα έδινε στην Ελλάδα χρηματοδότηση ενώ θα γινόταν και επεξεργασία για ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ο Ιταλός ΥπΟικ Pier Carlo Padoan δήλωσε στο CNBC από την Κωνσταντινούπολη ότι «είναι πεπεισμένος ότι θα εξευρεθεί μία λύση που θα είναι καλή για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη».

Ο Αμερικανός ΥπΟικ Jacob Lew μπορεί να ακούγεται σαν «γονική κατσάδα» στην Κωνσταντινούπολη, προτρέποντας τους ευρωπαίους συναδέλφους του προς μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών στην Ουάσιγκτον ότι το αδιέξοδο μπορεί να μην ξεπεραστεί.

Ο Βρετανός ΥπΟικ κ. George Osborne δήλωσε ότι θα ωθήσει τους συναδέλφους του να βρουν μια λύση στην κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Τέλος ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και αρμόδιος για την οικονομία κ. Ali Babacan δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει ότι οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ θα καταλήξουν σε μία «καλή και αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

http://www.wsj.com/articles/greek-impasse-overshadows-g20-meeting-1423493873

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΑΔΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σε ανταπόκριση του  Theophilos Argitis από την Κων/πολη για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Canadas Oliver Says Compromises Are Needed in Greece Standoff», επισημαίνονται  οι δηλώσεις του Καναδού ΥπΟικ κ. Joe Oliver ότι η ΕΕ και η Ελλάδα πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς για να τερματίσουν την δυναμική αναμέτρηση σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της μεσογειακής χώρας. «Θα υπάρξει μια τεράστια προσπάθεια για να καταστεί βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει τη νομισματική ένωση», δήλωσε ο κ. Όλιβερ σε συνέντευξή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση της ομάδας των G – 20 που άρχισε σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστεί ένας συμβιβασμός, αλλά η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

Ο κ. Oliver δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μετριάσει τις προσδοκίες του. «Απλά δεν μπορεί να δοθεί σε μια χώρα το ελεύθερο και να αρχίσουν πάλι να της δανείζουν», «Ποιος θα κάνει κάτι τέτοιο; Πρέπει να υπάρχει η προθυμία να παρθούν τα μέτρα εκείνα που θα κάνουν τη διαφορά».

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-09/canada-s-oliver-says-compromises-are-needed-in-greece-stand-off

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: