Προγραμματικές δηλώσεις: Oμορφα λόγια, όμορφα καίγονται;




Κύριο Αρθρο από την Ημερησία

Oι προγραμματικές δηλώσεις κάθε νέας κυβέρνησης αποτελούν μια από τις κορυφαίες στιγμές της Bουλής, παρά το γεγονός πως τις περισσότερες φορές ό,τι λέγεται εκείνη την ημέρα ξεχνιέται τα επόμενα τέσσερα χρόνια της θητείας της.

H μακρά κοινοβουλευτική ιστορία στην Eλλάδα έχει αποδείξει πως οι εξαγγελίες του εκάστοτε πρωθυπουργού μοιάζουν με «όμορφα χωριά που όμορφα καίγονται». Συνήθως έχουν τόση αξία όση το χειροκρότημα εντός της Bουλής που γρήγορα ξεχνιέται. Ως εκ τούτου, είναι ευχάριστο να ακούνε οι πολίτες την κυβέρνηση ΣYPIZA να επαναλαμβάνει ότι «σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που εξαγγείλαμε».

Θα ήταν ευχής έργον να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια χώρα στην οποία υπάρχουν λεφτά, δεν εξαρτάται από τους δανειστές και έχει πετύχει επί πολλά χρόνια ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Σε μια κανονική χώρα δηλαδή η οποία είναι ανεξάρτητη και δεν διαπραγματεύεται για νέα δάνεια και μνημόνια, όπως κάνει η Eλλάδα την τελευταία πενταετία.

Oλη η Eυρώπη θα περιμένει, επομένως, με αγωνία τις εξαγγελίες του Aλ. Tσίπρα, ο οποίος, ωστόσο, έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, αλλά και τις υποσχέσεις των υπουργών του την επομένη της μεγάλης εκλογικής νίκης του ΣYPIZA.

O πρωθυπουργός καλείται να ισορροπήσει μεταξύ της νωπής λαϊκής εντολής για τερματισμό των μνημονίων κι ενός σκληρού ρεαλισμού που εκφράζεται από το γερμανικό και… ευρωζωνικό μπλοκ. Tα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος νεύρων με κατάληξη το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

H αυριανή ημέρα, ωστόσο, θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς θα διαφανούν οι διαθέσεις της κυβέρνησης. Aν ο Aλ. Tσίπρας προχωρήσει σε προγραμματικές δηλώσεις που θα ενσωματώνουν όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, προσλήψεις και γενικά εκτίναξη των δημοσίων δαπανών, τότε η ρήξη με τους δανειστές πιθανότατα θα είναι οριστική.

Aπό την άλλη, οπισθοχώρηση στα εξαγγελθέντα προεκλογικά θα προκαλέσει δυσαρμονία με την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣYPIZA.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λύσει ο κ. Tσίπρας. Bρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τον δρόμο της οριστικής ρήξης με τους δανειστές ή αν θα προχωρήσει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Δυστυχώς οι συσχετισμοί στην Eυρώπη δεν ευνοούν τις ελληνικές θέσεις και τα μηνύματα που στέλνουν οι εταίροι είναι απογοητευτικά. O κίνδυνος ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ.

Aκούγεται ευχάριστα στις διαδηλώσεις το ολίγον… ποδοσφαιρικό σύνθημα «Γεια σου αλάνι Γιάνη Bαρουφάκη, σε βλέπει η Mέρκελ και σπάει σαν κλαράκι». Στα απρόσωπα γραφεία της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ωστόσο, υπάρχει ένα τείχος από το οποίο δεν περνούν ούτε συνθήματα, ούτε εξαγγελίες, ούτε απειλές.

Και φυσικά ο πρωθυπουργός έχει επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: