Ο Σόιμπλε παραμένει στην (απαράδεκτη) θέση του: Οχι στο κούρεμα, ναί στην Τρόικα




Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, αλλά έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου στην εφαρμογή του προγράμματος, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την συνάντησή του στο Βερολίνο, με τον Έλληνα ομόλογό του, Γ. Βαρουφάκη, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με την τρόικα και να βελτιώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

“Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα -όχι πάντα με συμφωνία- αλλά στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

“Υπήρξε σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε.

Το θέμα δεν είναι η δημιουργία μιας «γερμανοποιημένης Ευρώπης» αλλά η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο Σόιμπλε, τονίζοντας την ανάγκη φορολόγησης των πλουσίων και καταπολέμησης της διαφθοράς, επαναλαμβάνοντας ότι η δική του πρόταση είναι να βοηθηθεί η χώρα μας στην σύσταση ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η Γερμανία σέβεται την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστή και η βούληση των πολιτών των άλλων χωρών της ΕΕ, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ανησυχία ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, αρχίζει να χάνει την στήριξη πολλών χωρών της ευρωζώνης.

Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, χρειάζεται να γίνει μια συμφωνία και το σημαντικό είναι να δούμε πως μπορεί να έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές, σημείωσε επίσης ο Β. Σόιμπλε, αποκλείοντας ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο κουρέματος.

Συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μια λύση που διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος του χρέους, αλλά την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για τη λήξη της κρίσης. Ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση, δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης.

Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά χρόνο για να παρουσιάσει τις θέσεις της στους εταίρους της και στο μεταξύ να υπάρχει το πρόγραμμα-γέφυρα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: