Μήπως ο “θησαυρός” της επιστροφής των 700 εκ. ευρώ είναι άνθρακες; Ετσι φαίνεται…




Δεν έπρεπε όπως φαίνεται να σπεύσουμε να πανηγυρίσουμε για τον επαναπατρισμό 700 εκατ. ευρώ, κοινοποιώντας αυτές μας τις αισιόδοξες σκέψεις σε διεθνή οικονομικά δίκτυα, ενώ στην ειδησεογραφία κυριαρχούσε η εκροή 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη χώρα τον μήνα που μας πέρασε, καθώς η οδυνηρή πραγματικότητα ήρθε να μας προσγειώσει…

Προφανώς πρόκειται για τη σχετική αναφορά του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ότι το ποσό αυτό επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες.

Όπως όμως μας πληροφορεί η «Καθημερινή» για το θέμα, πράγματι, οι καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 718 εκατ. ευρώ, αλλά το «θαύμα» οφείλεται στην καταβολή των συντάξεων. Έτσι αυξήθηκαν οι καταθέσεις των ιδιωτών και μειώθηκαν ισόποσα οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης.

Και διευκρινίζει περαιτέρω, «επειδή όμως τα στοιχεία για τις εισροές και τις εκροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται μόνο στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, εμφανίστηκε αύξηση, ενώ το αποτέλεσμα είναι στην πραγματικότητα μηδενικό».

Κατά τα άλλα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε στο Bloomberg, ότι ο ίδιος βασίζεται στη στήριξη της ΕΚΤ ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία όταν εξαντληθούν τα χρήματα τον Μάρτιο.

ΠΗΓΗ: [Συνέντευξη Βαρουφάκη σε σχετικό video της εκπομπής Bottom Line/τηλεόραση του Bloomberg, δ/φος Erik Schatzker (βλ. http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-02-25/varoufakis-bank-deposits-are-starting-to-flow-back]. Επίσης, αναφορά στην εκπομπή Street Smart της τηλεόρασης του πρακτορείου με τίτλο “Varoufakis Counts on ECB to Avoid Greek Default” (Alix Steel) και άρθρο στην ιστοσελίδα του, των Nikolaos Chrysoloras και Erik Schatzker, με τον ίδιο τίτλο.

Έτερο άρθρο του Bloomberg με τίτλο “Greek Yields Would Drop to 1% After Debt Deal, Varoufakis Says”, αναφέρεται στις ίδιες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο αμερικανικό δίκτυο, ότι τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας ενδέχεται να φτάσουν στα επίπεδα των άλλων χωρών μελών της Ευρωζώνης, εάν μπορέσει να συμφωνήσει με τους διεθνείς πιστωτές για τα ζητήματα της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους της.

Το άρθρο σημειώνει ότι ο δείκτης αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έφτασε στο 8,86%, υποχωρώντας από το 11,4% που είχαν καταγράψει στις 2 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το εν λόγω επίπεδο είναι «πιθανώς» η σωστή τιμή για το ελληνικό ρίσκο, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους δημοσιογράφους Erik Schatzker και Marcus Bensasson.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: