Καυγάς Φώφης-Βενιζέλου για εσωκομματικά και ουσία




Ο ορισμός έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, κατάφερε να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη Φώφη Γεννηματά, που υποστήριξε ότι το συνέδριο δεν θα οδηγήσει σε ανασύνταξη της παράταξης και αυτό θα πρέπει να το οργανώσει ο νέος πρόεδρος, άρα να προηγηθούν εσωκομματικές εκλογές.

Η εναλλακτική πρόταση της Φώφης Γεννηματά, ήταν η σύγκλιση εθνικής συνδιάσκεψης, η διεξαγωγή εκλογών από τη βάση στη συνέχεια, για την εκλογή του νέου αρχηγού, ο οποίος θα αναλάβει να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο, το οποίο θα ασχοληθεί με το ιδεολογικό πλαίσιο λειτουργίας του και το ευρύτερο πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να δώσει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Φώφη Γεννηματά είναι το μοναδικό μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου που διαφώνησε με την προεδρική εισήγηση, με τη συζήτηση να ξεφεύγει και τη Φ. Γεννηματά να υπαινίσσεται ότι ίσως ο Ευάγγελος Βενιζέλος να άλλαξε γνώμη και να μην αποχωρήσει από την ηγεσία: «Να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις και “βυζαντινισμοί” χωρίς Βυζάντιο», παρά μόνο καθαρές σχέσεις και λύσεις. Η αναφορά αυτή εξόργισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε δηλώσεις του τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύoυν το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», στη συνεδρίαση επικράτησε η θέση ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτα απ’ όλα έχει ανάγκη από ένα συνέδριο, που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική του, τις συμμαχίες του, στα πλαίσια του χώρου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ότι από εκεί και πέρα, με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να εκλεγεί από τη βάση το καταλληλότερο πρόσωπο που θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τελικά, συμφωνήθηκε η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (27 ή 28 Φεβρουαρίου) που, μετά την εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου, θα καθορίσει τις διαδικασίες προς το Συνέδριο. Επιπλέον αποφασίστηκε η σύγκληση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, στο διάστημα μεταξύ 15- 20 Μαρτίου.

Αυτή θα αποτελείται, εκτός από τα μέλη της ΚΠΕ και τους βουλευτές, από τους Γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών, τη Γραμματεία της Δημοκρατικής Παράταξης, τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου Επικρατείας, τους δέκα πρώτους κατά κατάταξη σταυρών υποψήφιους ευρωβουλευτές και από τους σημερινούς υποψήφιους βουλευτές ως εξής:

Τις περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες θα εκπροσωπεί ο πρώτος, τις περιφέρειες από 4-7 έδρες θα εκπροσωπούν οι δύο πρώτοι, τις περιφέρειες από 8- 12 έδρες θα εκπροσωπούν οι τρεις πρώτοι και από εκεί και πάνω οι τέσσερις πρώτοι. Το μητρώο μελών που θα πάρουν μέρος στις διαδικασίες και στο Συνέδριο θα συγκροτηθεί από μηδενική βάση στο διάστημα μετά την ΚΠΕ έως τις 30 Απριλίου. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι μετά το συνέδριο σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση.

PHOTO via ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: