Δεν θα δώσουμε χρήματα στην Ελλάδα, θα υποστηρίξουμε το Grexit, λέει ο δορυφόρος του Σόιμπλε




Το να επικαλείσαι την οικονομική κατάσταση της χώρας σου για να αρνηθείς τη βοήθεια σε κάποιον που θεωρείς «πλουσιότερο», είναι θεμιτό, το να απειλείς όμως από αυτή τη θέση πως θα ζητήσεις την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είναι στάση απαράδεκτη, ενώ δίνει και την εντύπωση ότι το πραγματικό κίνητρο είναι να «χαϊδέψεις αυτιά» στο Βερολίνο…

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, γνωστός και ως δορυφόρος του Σόιμπλε, μιλώντας στους Financial Times, έδειξε πεπεισμένος ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες, δηλώνοντας ότι η χώρα του θα συνταχθεί με όσους ζητήσουν το Grexit, αλλά και ότι θα το υποδεχτεί… με ηρεμία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), ο κ. Φίτσο δήλωσε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ότι «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι θα του ήταν «αδύνατον να εξηγήσει στην κοινή γνώμη ότι η φτωχή Σλοβακία θα πρέπει να επιδοτεί την Ελλάδα».

«Πώς να εξηγήσω στους ανθρώπους ότι θα πρέπει να δίνουμε χρήματα στους Έλληνες, με τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον», επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σύμφωνα με τον Φίτσο, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «θα ήταν λιγότερο επικίνδυνη σήμερα σε σύγκριση με αυτό που ήταν πριν από δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια».

Η Σλοβακία, κράτος-μέλος της ευρωζώνης από το 2009, είχε απειλήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2012 να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην περίπτωση που η Αθήνα δεν εφάρμοζε ένα πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα για τη διεθνή βοήθεια που θα λάμβανε.

«Αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις προϋποθέσεις που τίθενται όσον αφορά την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, η Σλοβακία θα ταχθεί με τις χώρες που θα ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», είχε πει την εποχή εκείνη ο Φίτσο.

Φ.Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: