Αντιστροφή καμπύλης απόδοσης των ομολόγων




Δημοσίευμα του Ari Altstedter στο Bloomberg με τίτλο “Greek curve shows long term prospects doubts: Chart of the day” που αναφέρεται στην αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μετά την κατάληξη σε συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε για τη χώρα του τέσσερις επιπλέον μήνες. Εντούτοις, οι κάτοχοι ελληνικού χρέους θα πρέπει να πεισθούν ότι ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο που θα τους επιτρέψει να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Ο αρθρογράφος παρουσιάζει σε γράφημα τη σημερινή καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών τριετών, δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων και αναφέρει ότι υπάρχει ζήτηση για ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης έναντι των μακροπρόθεσμων παρά την επίτευξη συμφωνίας για παράταση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

«Απομακρύνει την πίεση προς το παρόν αλλά δεν δίνεται έτσι απάντηση για το πώς η Ελλάδα θα πληρώσει τα χρέη της», σχολιάζει ο Greg Anderson, της τράπεζας του Μόντρεαλ. «Η απότομη αντιστροφή της καμπύλης αποδεικνύει ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός κουρέματος. Η αντιστροφή αυτή πιθανόν θα διαρκέσει μήνες, αν όχι και ένα χρόνο μέχρι να υποχωρήσει η πίεση», τόνισε ο G. Anderson.

Επισημαίνεται, ότι η αντιστροφή της καμπύλης ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο και έφτασε στη μεγαλύτερη απόκλισή της στις 11 Φεβρουαρίου όταν ήταν αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει μέχρι τον Απρίλιο ένα πιο λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ικανοποιήσει του ψηφοφόρους που τον ψήφισαν για να αποκαταστήσει τα κοινωνικά προγράμματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: