Αλ. Τσίπρας από την Κύπρο: Επιμένουμε στην ΕΕ, όχι προς το παρόν Ρωσία




Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους την προοπτική να στραφεί στη Μόσχα ζητώντας οικονομική βοήθεια, όπως προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις που έγιναν με τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά το πέρας των διμερών συνομιλιών, Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες σκέψεις στο τραπέζι», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η έμμεση παροχή διαβεβαιώσεων για την ευρωπαϊκή προσήλωση της χώρας, αλλά και αναγνώριση των χρεών, αφού είπε επί λέξει, «έχουμε υποχρεώσεις απέναντί τους».

Στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την ανάγκη συντονισμένης στάσης για τη δημιουργία «γέφυρας ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας».

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε, ότι χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ευρωζώνη θα έχανε τη νοτιοανατολική τους πτέρυγα, αφού αμφότερες οι χώρες είναι σημαντικές και όποιος υποστηρίζει το αντίθετο, θα διαψευσθεί.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε τη διάλυση της «Τρόικας» την οποία προσδιόρισε ως τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφήνοντας έτσι ανοικτό το θέμα ύπαρξης κάποιου εποπτικού μηχανισμού για την ελληνική οικονομία, με άλλη όμως σύνθεση.

Χαρακτήρισε δε τη διάλυση του παρόντος μηχανισμού εποπτείας των οικονομιών των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, ως απόφαση «ώριμη» και «απαραίτητη».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: