Πρόταση συναίνεσης και με σχέδιο Β, αλλά και κυβέρνηση ευρείας αποδοχής




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είτε συγκροτηθεί η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής είτε όχι επιχειρεί να δημιουργήσει μηχανισμούς συνεννόησης με τα κόμματα για μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Χθες στη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών, κατέθεσε εγγράφως την πρόταση του για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Η πρόταση ουσιαστικά προσφέρει και μια δεύτερη επιλογή, στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η υλοποίηση της πρότασής ή εφαρμοσθεί με κάποια από τα κόμματα. Το έγγραφο στο οποίο περιγράφεται η πρόταση είναι μικρό και κωδικοποιεί ουσιαστικά τις προεδρικές εισηγήσεις. Αυτό που, επίσης, καθίσταται σαφές είναι πως τα κόμματα θα πρέπει να υποδείξουν, εάν αποδεχθούν την πρόταση, προσωπικότητα κύρους, που όπως εξήγησε αρμόδια πηγή στο «Φιλελεύθερο», δεν θα είναι κομματικό στέλεχος.

Στην πρόταση Αναστασιάδη αναφέρονται τα εξής:

Πρώτο, τα κόμματα που συμφωνούν με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής να υποδείξουν μια προσωπικότητα κύρους της δικής τους εμπιστοσύνης.

Δεύτερο, οι αποφάσεις για πολιτικές που αφορούν τα μείζονα θέματα, όπως Κυπριακό, ΓΕΣΥ, αποκρατικοποιήσεις, εκσυγχρονισμό του κράτους κλπ, θα είναι προϊόν συνδιαβούλευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, του αρμοδίου υπουργού και της ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα υποδείξουν τα κόμματα. Για κάθε θέμα να διορίζεται ένα πρόσωπο από τα κόμματα.

Τρίτο, όσα κόμματα θα συμμετάσχουν, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται θα επικυρώνονται από τους αρχηγούς σε διαβούλευση με τον Πρόεδρο και θα δεσμεύουν όλους.

Τέταρτο, αν η πρόταση δεν γίνει αποδεκτή, τότε με στόχο τη μείωση των εντάσεων και των διαφορών, αλλά και διασφάλισης της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας, είναι η δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων από προσωπικότητες κύρους εμπιστοσύνης των κομμάτων. Αυτοί θα κάνουν τα εξής:

α) Διαβουλεύονται με τους καθ΄ ύλην αρμοδίους υπουργούς ή τεχνοκράτες προς συνδιαμόρφωση κοινών ή συναινετικών αποφάσεων. Η συμμετοχή δεν θα συνεπάγεται την αποδοχή ή συμφωνία με τις κυβερνητικές προτάσεις καθώς ο στόχος είναι, πέραν της συνδιαμόρφωσης αποφάσεων, εκεί όπου είναι δυνατόν η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και της κυβέρνησης, για τις θέσεις των κομμάτων.

β) Η κατά νομότυπο τρόπο συμμετοχή, ενημέρωση και παρακολούθηση διαδικασιών, ακόμα και σε αποφάσεις που τα κόμματα διαφωνούν, προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση και πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος ή κρατικού πλούτου.

γ) Η συμμετοχή και συμβολή στη συνδιαμόρφωση νομοσχεδίων ή κανονισμών που αφορούν την υλοποίηση αποφάσεων προκειμένου, και εκεί όπου δεν ανατρέπεται ουσιωδώς το περιεχόμενων των εν λόγω αποφάσεων, να ενσωματώνονται και θέσεις ή ευαισθησίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Θα απαντήσουν γραπτώς

Οι αρχηγοί των κομμάτων, παρέλαβαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συμβουλίου την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν γραπτώς. Σημειώνεται πως πριν υποβληθεί επισήμως χθες η πρόταση από τον Πρόεδρο, η πλειοψηφία των κομμάτων τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Από τους διαφωνούντες υποδεικνύεται ότι για να μπορέσει να συγκροτηθεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων, «θα πρέπει πρώτα να υπάρξει αλλαγή πολιτικής». Επισήμως, πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι η έγγραφη τοποθέτηση των κομμάτων επί της πρότασης, που αναμένεται να γίνει προσεχώς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: