ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κλοιός πιέσεων στήνεται γύρω από τη Λευκωσία από την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών με τις ευλογίες και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κι άλλων χωρών, με στόχο να συρθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνομιλίες, χωρίς να αρθούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Η ομάδα στη Γραμματεία, που ασχολείται με το Κυπριακό, αξιοποιώντας την έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέσυρε από το αρχείο της, παράγραφο από αναφορές του Κόφι Ανάν της περιόδου μετά το δημοψήφισμα. Τότε που επιχειρείτο η τιμωρία της ε/κ πλευράς για τη συντριπτική απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Η αναφορά για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ καθώς και οι διατυπώσεις σε «ε/κ αρχές», όπως και η απουσία καταγραφής των τουρκικών προκλήσεων, συνθέτουν μια ετεροβαρή έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που έχει πρόδηλο στόχο να στήσει στον τοίχο τη Λευκωσία. Κι αυτό, μερικά 24ωρα μετά την υποχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με την οποία διά γραπτής δήλωσής του περιέλαβε στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα του φυσικού αερίου.

Μια κίνηση που έγινε μετά από έκκληση των Ηνωμένων Εθνών και υποτίθεται με στόχο να αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» και να μην ανανεωθεί η «NAVTEX». Αυτή η μονομερή τοποθέτηση, την οποία ανεγνώρισε και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα προχθές από τη Λευκωσία, θεώρησαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ως «δεδομένη θέση, που έπρεπε να διατυπωθεί». Υπενθυμίζεται πως η απάντηση της τουρκικής πλευράς στη δήλωση Αναστασιάδη, ήταν επέκταση της NAVTEX για συνέχιση των παράνομων ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η έκθεση κυκλοφόρησε επίσημα παρά το γεγονός ότι τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη η κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε διαβήματα. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα τόσο στη Λίζα Μπάντεχαϊμ όσο και στον Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πλην όμως, η ειδική αντιπρόσωπος υποστήριξε πως «δεν μπορεί να αλλάξει καθώς είχε υπογραφεί η έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα». Τον ίδιο ισχυρισμό διατύπωσαν και στελέχη της Γραμματείας στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού.

Επιστολή- διάβημα έστειλε προς τον Γ.Γ. ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας, Νίκος Αιμιλίου, εγείροντας τις αναφορές που ενοχλούν τη Λευκωσία. Στην παράγραφο 36 της έκθεσης, που θεωρείται ως η πιο ενοχλητική, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως: «Μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και η συνεχής ανάπτυξη των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, μπορούν να παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους πολιτικούς ηγέτες και να τους βοηθήσει να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παρομοίως, η άρση των περιορισμών και των εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα προάγει την εμπιστοσύνη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση, καθώς και την αδυναμία τους να συμμετέχουν ουσιαστικά σε ένα αλληλένδετο κόσμο, προετοιμάζοντας έτσι την Κύπρο για μια συνολική διευθέτηση…».

Είναι σαφές πως ο Γενικός Γραμματέας συνδέει τη μη λύση με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων. Περαιτέρω στην έκθεση αναφέρεται σε «κοινούς φυσικούς πόρους», προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας και ικανοποιώντας την τουρκική πλευρά. Ακόμη κάνει μνεία σε συνεργασίας της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να προβάλλει προσκόμματα στις έρευνες.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, προέβη σε ενημέρωση στη γερμανική πρωτεύουσα για την πορεία επίλυσης του κυπριακού. Το Βερολίνο, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε κατανοεί την αντίδραση της Λευκωσίας για διακοπή των συνομιλιών. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως ο κ. Μαυρογιάννης θα επισκεφθεί κι άλλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη ενώ θα μεταβεί και στις ΗΠΑ, για να ενημερώσει για το Κυπριακό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: