Nomura: Κεντρώα μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές




Ακόμη και εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του μήνα, θα μπορούσε να υπάρξει μετατόπισή του προς το κέντρο, επιτρέποντας την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υποστηρίζει ο Jens Nordvig, εκτελεστικός διευθυντής της Nomura, σε άρθρο γνώμης στο FORTUNE με τίτλο «This time, will Greece exit the Eurozone?».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πολλοί αναρωτιούνται εάν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, μια κίνηση η οποία θα μπορούσε να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, οδηγώντας στη διάλυση της νομισματικής ένωσης. Η οδύνη που βιώνει η Ελλάδα είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης παθογένειας στην Ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την απουσία ανάπτυξης και την υψηλή ανεργία, μετά από χρόνια οικονομικών διακυμάνσεων.

Ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτούσε την απαρχή μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς μέχρι τώρα επικρατούσαν οι κεντροδεξιές ή κεντροαριστερές κυβερνήσεις οι οποίες είχαν υιοθετήσει μια σταθερή πολιτική έναντι της ΕΕ και του ευρώ. Μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, η οποία αποτελεί σήμερα μια μη κεντρώα δύναμη θα μπορούσε να έρθει σε σύγκρουσή με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κατά τον αρθρογράφο ωστόσο, είναι πιθανό το αντίθετο σενάριο, καθώς, όπως έχει δείξει η ιστορία, από την Ιταλία έως την Γερμανία, οι μη κεντρώες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν καμία ουσιαστική επιρροή.

https://fortune.com/2015/01/12/this-time-will-greece-exit-the-eurozone/

Photo via CNBC

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: