Ανοικτός σε προσωπική εμπλοκή σε συνομιλίες ο Κιμ Γιονγκ Ουν;




Μια έκπληξη έκρυβε το μήνυμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, καθώς ουσιαστικά προσφέρθηκε να συνομιλήσει ακόμα και ο ίδιος σε ανώτατο επίπεδο με τη Νότια Κορέα, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι σχέσεις των δυο χωρών της κορεατικής χερσονήσου.

Η ομιλία του ηγέτη ήταν φυσικό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην κορεατική χερσόνησο, καθώς μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση και αναπαραχθηκε ταχύτατα από τα διεθνή πρακτορεία. Η φράση που χρησιμοποίησε για να στείλει το μήνυμά του ήταν ότι είναι ανοικτός σε συνομιλίες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η φρασεολογία αφήνει βέβαια περιθώρια και διαφορετικής ερμηνείας από αυτή της ετοιμότητας του ιδίου να εμπλακεί σε συνομιλίες, αφήνοντας όμως να πλανιέται στον αέρα και το ενδεχόμενο προσωπικής εμπλοκής, κάτι που θα ήταν ασφαλώς κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει σταδιακά κάποια δεδομένα και να οδηγήσει, σε πρώτη φάση, σε αποκλιμάκωση.

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Επανένωσης της Νότιας Κορέας, στην οποία προσέφερε εκ μέρους του νότου, συνομιλίες υψηλού επιπέδου, οπότε η φρασεολογία του Κιμ Γιονγκ Ουν, στόχο είχε να υπερθεματίσει, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στο γήπεδο του αντιπάλου να πάρει την απόφαση, ενδεχομένως ευελπιστώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις, εάν η ανώτατη ηγεσία του νότου αρνηθεί μια συνάντηση κορυφής.

Το χειρότερο που θα μπορούσε να επιτευχθεί από μια συνάντηση κορυφής είναι επανένωση οικογενειών, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στον τελευταίο γύρο που είχε τότε διεξαχθεί. Η αιφνιδιαστική επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της Βόρειας Κορέας στους Ασιατικούς Αγώνες τον περασμένο Οκτώβριο, είναι φανερό ότι έχει θέσει σε κίνηση κάποιες διαδικασίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: