Ολα τα χαρτιά ανοιχτά στον τρίτο γύρο




Oλα για όλα θα παιχθούν μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες, εν όψει της τρίτης και κρισιμότερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή τις πρόωρες εκλογές. Τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν με ευθύτητα τα διλήμματα στους βουλευτές. Καθοριστική θα είναι η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και στελεχών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ για το αν θα υπάρξει η πλειοψηφία των 180 ή κάλπες.

Σύμφωνα με το Εθνος (www.ethnos.gr), στο Μέγαρο Μαξίμου, τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν χθες την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας και για τη συγκέντρωση των 168 θετικών ψήφων, αλλά παραδέχονται ότι ο δρόμος για την πλειοψηφία των 180 είναι δύσκολος και… ανηφορικός και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να κάνει νέα δημόσια παρέμβαση μέσα στο Σαββατοκύριακο χωρίς όμως να προσθέσει κάτι στα όσα έχει ήδη πει ως προς την ανάγκη συναινετικής εκλογής, επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του στους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και σε στελέχη της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με το Μέγκα (www.megatv.com), μικρή αισιοδοξία εν όψει της τρίτης ψηφοφορίας δημιουργούν στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης οι 8 επιπλέον ψήφοι που συγκέντρωσε στη χθεσινή διαδικασία η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα. Όλοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η “απόσταση” που απομένει μέχρι να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Το μέγαρο Μαξίμου ξεκινά αγώνα δρόμου ως την άλλη Δευτέρα το μεσημέρι που θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία, διαφορετικά η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι τότε κάποια πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν διαφαίνεται πιθανό. Πηγές του Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προβεί σε άλλη κίνηση, παρά μόνον σε κάποιες κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται να απευθύνει και νέο διάγγελμα τις επόμενες ημέρες, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως οι πιέσεις θα ενταθούν σε επίπεδο ρητορικής.

Ο πρωθυπουργός έστειλε χθες το μήνυμα πρόεδρος ή “εθνική περιπέτεια” και τόνισε πως στην τρίτη ψηφοφορία δεν θα υπάρχει “παρών” αλλά ονοματεπώνυμο και ο κάθε βουλευτής θα τεθεί ενώπιος ενωπίω με την αγωνία των Ελλήνων και με το συμφέρον της πατρίδας.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε πως δεν υπάρχει βεβαιότητα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία, τόνισε όμως πως η χθεσινή διαδικασία έδειξε ότι “αυξήθηκαν πολύ οι πιθανότητες να γίνει το σωστό”.

Οι εκτιμήσεις πάντως είναι πως από τη “δεξαμενή” των ανεξάρτητων βουλευτών δεν έχουν απομείνει πολλά περιθώρια για περαιτέρω μετατοπίσεις και το βλέμμα είναι στραμμένο κυρίως προς την κατεύθυνση της ΔΗΜΑΡ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται αντιδράσεις στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η βουλευτής Νίκη Φούντα ανεξαρτητοποιήθηκε χθες από την Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν νεφελώδεις τις διεργασίες μεταξύ των δυο κομμάτων χωρίς ξεκάθαρους όρους, θεωρώντας ότι πολλοί από τους χειρισμούς του Φώτη Κουβέλη δεν θα περάσουν εύκολα από το συνέδριο.

Ραγδαίες φαίνεται πως είναι είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου κινείται ολοταχώς για την ίδρυση νέου κόμματος, το οποίο όλα δείχνουν ότι θα το ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας. Χθες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τον κάλεσε και του ζήτησε να μην διασπάσει την παράταξη, με τη συνάντηση να αποβαίνει άκαρπη.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την ένταξή των Μεταρρυθμιστών στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αφού οι συζητήσεις των δυο πλευρών όλο το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως οδηγούν σε εκλογική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, παρά την αρνητική στάση που κράτησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις δύο πρώτες ψηφοφορίες για Πρόεδρο, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σενάρια σύμφωνα με τα οποία στην τρίτη ψηφοφορία ενδέχεται να αλλάξουν στάση και να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Η Χρυσή Αυγή πάντως το έχει αποκλείσει και αυτό επανέλαβε με γραπτή του δήλωση ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: