Πρόταση έχει κατατεθεί να αντικατασταθεί – αποσυρθεί ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας και να προταθεί ο Φώτης Κουβέλης, έχει εκδηλωθεί από ανεξάρτητους βουλευτές, με σκοπό να βρεθεί τρόπος να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι και να εκλεγεί Πρόεδρος στην τελευταία ψηφοφορία, έχοντας πρώτα δημιουργηθεί η απαραίτητη δυναμική, αποσπώντας στον δεύτερο γύρο περί τους 170 ψήφους.
Πρόκειται για πρωτοβουλία των 8 κεντροαριστερών βουλευτών που πρότειναν συμφωνία για εκλογή προέδρου, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και προσφυγή στις κάλπες, περί το φθινόπωρο του 2015.

Υπολογίζουν στους 155 βουλευτές της συγκυβέρνησης, με την προσθήκη 15 ανεξάρτητων και την εκτίμηση ότι μπορεί να εξασφαλίσει τις 10 ψήφους των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ).

Η πρόταση για τον Φώτη Κουβέλη κατατίθεται από τους Σ. Λυκούδη, Ν. Τσούκαλη και Β. Οικονόμου, πρόταση που δεν απορρίπτεται από τους Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Πέτρο Τατσόπουλο, Θωμά Ψύρρα και Νίκη Φούντα. Οι βουλευτές αυτοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον ανεξάρτητο Πάρι Μουτσινά και την ομάδα των κεντροδεξιών βουλευτών που επίσης αναζητούν συναινετική λύση, δηλαδή τους Γ. Κουράκο, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιαβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, αν και η συγκεκριμένη ομάδα προτείνει τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία έχει και τους αντιπάλους της. Φωνές, όπως αυτή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, απορρίπτει την πρόταση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» (http://www.ethnos.gr), ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία», καθώς οι «μεταμορφώσεις» του κ. Κουβέλη δεν τον έχουν πείσει πως «θα ήταν κατάλληλο» πρόσωπο για τον προεδρικό θώκο.

«Δεν αντιλαμβάνονται πού οδηγείται η χώρα; Πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι», είπε, προσθέτοντας πως αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές η προεκλογική περίοδος θα αρκούσε για να «δυναμιτίσει όλη την πρόοδο που έχει υπάρξει στην οικονομία», ανέφερε.

Ζήτησε δε από τον Αλέξη Τσίπρα να μην συμπεριλάβει τους κυρίους Βουδούρη και Παραστατίδη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κάτι που θα ήταν κατά τη γνώμη του «πράξη ευθύνης», με το σκεπτικό ότι οι δυο τους ζήτησαν, οι βουλευτές που καταψήφισαν τον προϋπολογισμό αλλά υπερψήφισαν τον Στ. Δήμα θα πρέπει να απέχουν από τις δυο επόμενες ψηφοφορίες για Πρόεδρο, κάτι που ισοδυναμεί με προσπάθεια να ριχθεί ο πολιτικός διάλογος «στον βόθρο».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: