Ακόμα και το Σάββατο ενδέχεται να υπάρξει νέα παρέμβαση μέσω διαγγέλματος προς τον λαό και τους βουλευτές από τον Αντώνη Σαμαρά σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθούν οι 12 βουλευτές που υπολείπονται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Mega.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιχειρήσει να θέσει προ της κρισιμότητας της ψήφου τους, τους βουλευτές, και να παρουσιάσει εκ νέου τους κινδύνους που υπάρχουν εάν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Ωστόσο και από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει αρθρογραφήσει στον κυριακάτικο Τύπο επιχειρώντας και εκείνος να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο.

Πάντως το εγχείρημα της επίτευξης του στόχου των 180 ψήφων είναι δύσκολο, κι αυτό αποδέχονται ακόμη και βουλευτές που έχουν ήδη ψηφίσει υπέρ του Σταύρου Δήμα στις δυο πρώτες ψηφοφορίες. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η δεξαμενή των προθύμων βουλευτών στερεύει και μόνο μερικές ψήφοι ακόμη μπορεί να προστεθούν στις 168 που έχει πάρει ο Σταύρος Δήμας στη δεύτερη ψηφοφορία.

Καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τελικό αποτέλεσμα, οι κομματικοί μηχανισμοί προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στα τέλη του Ιανουαρίου. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τα ψηφοδέλτια και μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας, θα συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας με το Φώτη Κουβέλη, ενώ Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις για τα ψηφοδέλτια και την εκλογική τακτική του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για εκλογές και για το λόγο αυτό έχει συνεδριάσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα η επιτροπή ψηφοδελτίων.

Στους ΑΝΕΛ οι τοπικές συντονιστικές έχουν μετατραπεί σε επιτροπές εκλογικού αγώνα και δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα.

Στη ΔΗΜΑΡ μετά τη Δευτέρα θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή και κατά πάσα πιθανότητα το Διαρκές Συνέριο για να ορίσει την εκλογική τακτική του κόμματος,

Στο Ποτάμι όλο το τελευταίο διάστημα γίνονται κινήσεις επιλογής υποψηφίων για να κλείσουν και οι λίστες στην περιφέρεια, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει συνάντηση την Κυριακή με το Σπύρο Λυκούδη για να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή των μεταρρυθμιστών στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού.

“Πυρετός” στα κομματικά επιτελεία 3 μέρες πριν την ψηφοφορία

Σύμφωνα με το Mega, τρεις ημέρες πριν από την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα κρίνει αν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, ή θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, εντείνονται οι “ζυμώσεις” στα κομματικά επιτελεία.

Στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διεργασίες και τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, ενώ τις επόμενες ημέρες, αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – νέα παρέμβαση από τον Αντώνη Σαμαρά, με στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών.

Ο Σπύρος Λυκούδης που έχει ψηφίσει το Σταύρο Δήμα στις δυο πρώτες ψηφοφορίες εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πιθανότητα να εκλεγεί Πρόεδρος τη Δευτέρα. “Ο αριθμός 180 είναι αρκετά μακριά, πιο κοντά οι πρόωρες εκλογές”, είπε σχετικα. Στο ίδιο κλίμα και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που δήλωσε: “Το πιο πιθανό είναι ο Σταύρος Δήμας στην ψηφοφορία της δευτέρας να πάρει επιπλέον 4 ψήφους”.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν πως μπορεί να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι. Η αφετηρία για την τρίτη ψηφοφορία της Δευτέρα είναι οι 168 θετικές ψήφοι στο Σταύρο Δήμα. Υπολείπονται όμως 12 για τον κρίσιμο αριθμό των 180 που απαιτούνται στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 25, μετά την ανεξαρτητοποίηση της προερχόμενης από τη ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα. Από αυτούς, 13 έχουν ήδη ψηφίσει Σταύρο Δήμα. Υπολείπονται 12. Είναι οι κύριοι Βουδούρης, Μουτσινάς, Παραστατίδης, Τζάκρη, Τατσόπουλος, Μπόλαρης, Ανδρουλάκης, Γιαταγάνα, Καπερνάρος, Πολύδωρας, Μακρή και Φούντα. Το ενδεχόμενο να ψηφίσουν και οι 12 το Σταύρο Δήμα θεωρείται απίθανο.

Οι περισσότεροι εξ’αυτών άλλωστε, έχουν δηλώσει πολλές φορές ότι θα καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση και στις τρεις ψηφοφορίες. Κάποιοι πάντως, έχουν κάνει αμφίσημες δηλώσεις, και τα βλέμματα τις επόμενες μέρες θα είναι στραμμένα πάνω τους.

Η κυβέρνηση βλέπει και τις δυο “δεξαμενές” των 9 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των 12 βουλευτών των ΑΝΕΛ που μέχρι στιγμής πάντως δεν είχαν καμία διαρροή στις δυο πρώτες ψηφοφορίες, αλλά και στους 9 εναπομείναντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: