Οι σοσιαλιστές χαίρονται για τον …Σαρκοζί




Θα ήταν υπερβολικό αν έλεγε κανείς ότι το ονειρεύονταν. Το βέβαιο είναι ότι η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί στην καρδιά της πολιτικής ζωής αρέσει στους σοσιαλιστές, οι οποίοι είχαν ανάγκη από μια οργανωμένη και επιθετική αντιπολίτευση. «Από τακτική άποψη, είναι τέλειο», λέει στην εφημερίδα Λιμπερασιόν ένας υφυπουργός. «Κάθε φορά που ένας ψηφοφόρος της Αριστεράς βλέπει τη φωτογραφία του Σαρκοζί, θυμάται γιατί μας ψήφισε».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος, για την οποία οι σοσιαλιστές δεν κρύβουν την ανησυχία τους: ότι η επιστροφή του Σαρκοζί στην ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης (UMP) προοιωνίζεται συμμαχίες με το Εθνικό Μέτωπο.

Προς το παρόν, στο PS χαμογελούν. «Η επανατοποθέτηση της Δεξιάς και της Αριστεράς στις παραδοσιακές τους θέσεις δεν μπορεί να μας κάνει κακό», εκτιμά ο βουλευτής Κάρλος ντα Σίλβα, που πρόσκειται στην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. Με άλλα λόγια, αν ο πρώην πρόεδρος συνεχίσει τη μετατόπισή του προς τη Δεξιά, θα είναι δύσκολο για τους σοσιαλιστές που αμφισβητούν τη γραμμή του κόμματός τους να ακουστούν. Θα πρέπει, θέλοντας και μη, να υπερασπιστούν το οχυρό.

Οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι ο Σαρκοζί διέπραξε σοβαρό σφάλμα όταν δεσμεύτηκε να ακυρώσει τον νόμο για τον γάμο των ομοφύλων. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Φρανσουά Ολάντ θεωρούν ότι το μήνυμα που στέλνει ο νέος πρόεδρος της UMP, και πιθανός υποψήφιος για την προεδρία, είναι πως θα γκρεμίσει ο,τιδήποτε κτίστηκε στην τελευταία πενταετία, ακόμη κι αν ήταν στην κατεύθυνση της προόδου.

Αν τελικά ο Σαρκοζί κερδίσει το χρίσμα του κόμματός του, εκτιμά μια υπουργός, θα πρέπει να ενσαρκώσει τον κοινωνικό και οικογενειακό συντηρητισμό, στέλνοντας ταυτοχρόνως σημάδια ότι κατανοεί την εξέλιξη της γαλλικής κοινωνίας. Δεν θα είναι εύκολο έργο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ κατηγόρησε τον Σαρκοζί για πολιτικό ζιγκ-ζαγκ προκειμένου να κερδίσει ψήφους. «Είναι δύσκολο στην πολιτική να ικανοποιείς όλο τον κόσμο», δήλωσε. «Πρέπει να ξέρεις να αντιστέκεσαι στο πλήθος και στο συναίσθημα».

Όπως επισημαίνει πάντως η Λιμπερασιόν, οι σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι ο Σαρκοζί είναι καλύτερος αντίπαλος από τον Αλέν Ζιπέ. Κι ότι αν ο πρώτος υποστεί σοβαρή φθορά και χάσει το χρίσμα, ο Ζιπέ θα προσελκύσει τόσο κεντρώους ψηφοφόρους, όσο και ανθρώπους που ψήφιζαν Αριστερά αλλά βαρέθηκαν να πληρώνουν φόρους. Κι αυτό θα είναι σοβαρό πλήγμα για τον Φρανσουά Ολάντ.

Όσο για τον ίδιο τον Σαρκοζί, που εξελέγη με λιγότερες από τα δύο τρίτα των ψήφων, γνωρίζει ότι στο εξής θα βαδίζει σε ναρκοπέδιο.

Την ίδια ώρα, η Μαρίν Λεπέν επανεξελέγη στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου με μια «σοβιετική» ομοφωνία. «Είμαστε οι μόνοι που αποτελούμε εγγύηση για τη Γαλλική Δημοκρατία», διακήρυξε μετά το τέλος του συνεδρίου στη Λυών. «Οι μόνοι που μπορούμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση για τον λαό».

Το συνέδριο ήταν η πρώτη σημαντική εκδήλωση του κόμματος από τότε που η Λεπέν ανέλαβε τα ηνία, τον Ιανουάριο του 2011, και η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2017. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Λεπέν πρώτη στις προεδρικές εκλογές του 2017. Κι εκείνη αστειεύεται, σε συνέντευξή της στο Paris Match. «Περνάμε κρίση. Μια κρίση ανάπτυξης».

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου παρουσίασε χθες με μελανά χρώματα την κατάσταση στη Γαλλία, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Ολάντ και του Σαρκοζί («απέτυχαν σε όλα») και, φυσικά, επέρριψε την ευθύνη για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μαζική μετανάστευση. «Αυτοί ανήκουν στο παρελθόν», είπε, αναφερόμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και την UMP. «Εμείς είμαστε το μέλλον».

Η αδυναμία του κράτους απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, εξηγεί ένας γάλλος διπλωμάτης στην Ελ Παΐς, έχει αφήσει ορφανούς εκατομμύρια Γάλλους, που ήταν συνηθισμένοι να τους καθοδηγεί ένα ισχυρό και παρεμβατικό κράτος. «Βλέπουμε μια κρίση ταυτότητας», τονίζει.

Λεπτομέρεια: ανάμεσα στα επτά ευρωπαϊκά κόμματα που έστειλαν αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εθνικού Κόμματος ήταν και η «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του Πούτιν…

Πηγές: Libération, El País, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: