Αλλάζει το Πρόγραμμα σε “προληπτική γραμμή” αν…

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ
Την μετεξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος σε δίκτυ ασφαλείας με την εξασφάλιση προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, προτίθεται να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της Εκτης Επιθεώρησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μέρι.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για την Ελλάδα, και ειδικά για «τη μετεξέλιξη της σχέσης» με το ΔΝΤ. Απαντώντας στο ειδικό ερώτημα για την προληπτική γραμμή, ο κ. Μέρι είπε ότι όταν μία χώρα με πρόγραμμα αποκτά ξανά επαφή με τις αγορές, το Πρόγραμμα αλλάζει σε προληπτική γραμμή στήριξης.

Στην ουσία, όπως εξήγησε, τα κονδύλια του Ταμείου λειτουργούν ως ανάχωμα στην περίπτωση που οι αγορές απαιτούν υψηλότερα επιτόκια. Με τον τρόπο αυτό οι κερδοσκόποι γνωρίζουν πως μία χώρα που έχει μόλις εγκαταλείψει το Πρόγραμμα της διαθέτει επιπλέον χρηματοδότηση εφόσον χρειαστεί.

«Έχουμε την αίσθηση», τόνισε, «ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν την πρόθεση να ζητήσουν την μετατροπή του υφιστάμενου προγράμματος (Extended Arrangement) σε προληπτική γραμμή (precautionary line)».

Υπογράμμισε, πάντως, ότι η Αθήνα δεν έχει υποβάλει ακόμα επίσημο αίτημα για την προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά αυτό προκύπτει από τις επαφές των αξιωματούχων του Ταμείου με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Μέρι δήλωσε ότι η επιστροφή της Αποστολής της Τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο. Όταν του θέσαμε το θέμα των πολιτικών εξελίξεων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος επανέλαβε πως η επιστροφή της Αποστολής προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο. «Στόχος μας», τόνισε, «είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», εάν προκηρυχθούν εκλογές η Αποστολή δεν θα επιστρέψει και είναι λογικό, καθώς δεν θα υπάρχουν συνομιλητές για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την Εκτη Επιθεώρηση. «Με ποιόν θα συνομιλήσουν εάν ταυτόχρονα γίνονται εκλογές», τονίστηκε στο «Ε».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της Αποστολής του ΔΤ βρίσκεται στην Αθήνα για να ασχοληθεί με τα θέματα που εκκρεμούν, αναφερόμενος ειδικά στα δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία χαρακτήρισε σημαντικά, «Οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι σημαντικό θέμα της διαπραγμάτευσης», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος δεν είχε απάντηση στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε επικοινωνήσει με την κ. Λαγκάρντ πριν αναγγείλει τις προεδρικές εκλογές, ενώ δεν τοποθετήθηκε και σε ερώτημα εάν οι αξιωματούχοι του Ταμείου έχουν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal