Στον αστερισμό της δημοκρατίας των δημοσκοπήσεων




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για ορισμό ημερομηνίας εκλογών και παράλληλα διερεύνηση προθέσεων για εκλογή προέδρου Δημοκρατίας με συναίνεση από τη νέα βουλή, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τάδε έφη Αλέξης στον Πρόεδρο,  κάτι που ο ίδιος και τα στελέχη του επαναλαμβάνουν νυχθημερόν. Τώρα πως μπορούν οι αρχηγοί των κομμάτων να δεσμεύσουν την βούληση των τριακοσίων της βουλής, που θα προκύψει από εκλογές, είναι κάτι που λογικά και θεσμικά δεν είναι κατανοητό. Βεβαίως το θεωρητικό υπόβαθρο, που επικαλούνται για την άμεση προσφυγή στις κάλπες, συνοψίζεται έξι λέξεις που είναι: Κυβέρνηση  απονομιμοποιημένη που δεν είναι αντιπροσωπευτική.

Στην Αγγλία για παράδειγμα που κατέχει το know how  της αντιπροσωπευτικής,  μέσω κοινοβουλίου δημοκρατίας, οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου του 2014 έδιναν στους Συντηρητικούς του Κάμερον μόλις 19% και στον εταίρο του, τους Φιλελεύθερους του Κλέγκ 9%. Πρώτος με 31%, δημοσκοπικά πάντα, εμφανιζόταν ο Φάρατζ, του κόμματος Ανεξαρτησίας,  με 31% και δεύτεροι οι Εργατικοί με 28%.

Ακολούθησαν οι Ευρωεκλογές στις οποίες την πρώτη θέση πήραν οι Εργατικοί, ακολούθησαν οι Συντηρητικοί και τρίτο το κόμμα του Φάρατζ, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις, που ήθελαν το κόμμα της Ανεξαρτησίας πρώτο.

Την επομένη των ευρωεκλογών, κανείς στην Αγγλία, ούτε κόμματα ούτε ΜΜΕ δεν βγήκαν να ζητήσουν πρόωρες εκλογές. Όλοι αναμένουν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης, τον Μάιο του 2015, προκειμένου να απευθυνθούν στους πολίτες και να τους ζητήσουν να επιλέξουν εκείνους, αντί των τωρινών που ασκούν την εξουσία.

Έχουμε όμως και μια νεώτερη δημοσκόπηση, που διεξήχθη στις  αρχές Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Κάμερον για φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε αυτήν υπάρχει ανατροπή των ως τώρα δεδομένων. Οι Συντηρητικοί εκτοξεύονται στην πρώτη θέση με 35%,ακολουθούν  οι Εργατικοί σε απόσταση αναπνοής  με 34%, το κόμμα της Ανεξαρτησίας τρίτο με 14% και τέλος οι Φιλελεύθεροι με 6%.

Το Συμπέρασμα που προκύπτει είναι, ότι ούτε οι Ευρωεκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε οι δημοσκοπήσεις οδηγούν σε εθνικές εκλογές πριν την ώρα τους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Ισπανία. Πρόσφατη δημοσκόπηση εμφανίζει τους Pademos το κόμματων Αγανακτισμένων πρώτο με 27,7% με ηγέτη τον Πανεπιστημιακό Πάμπλο Ιγκλέσιας , (τι κρίμα που το κίνημα των Αγανακτισμένων στην Ελλάδα δεν είχε καμία τύχη και έγινε βορά κάποιων  τυχάρπαστων) ακολουθεί το  σοσιαλιστικό PSOE, με 26,2% και τρίτο εμφανίζεται το κυβερνών κόμμα το Λαϊκό ΡΡ, με 20,07%.

Και στην Ισπανία οι εκλογές θεσμικά θα γίνουν όπως όλα δείχνουν με την λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, το Φθινόπωρο του 2015.

Αλλά να πάμε και στη Γαλλία όπου ο Ολάντ τα έχει κάνει μούσκεμα. Το 71% δηλώνει σε δημοσκοπήσεις, ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του σημερινού Προέδρου στην εξουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία υπάρχει Προεδρική Δημοκρατία, ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος και όχι ο Πρωθυπουργός, ασκεί την Εκτελεστική Εξουσία. Και στην περίπτωση της Γαλλίας δεν τίθεται θέμα αλλαγής του Προέδρου πριν από τη λήξη της θητείας του, το 2017.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική πραγματικότητα ακολουθεί άλλους δρόμους, μια έχουμε βαρεθεί να ακούμε, την επομένη κάθε εκλογικής  αναμέτρησης το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητάει εκ νέου εκλογές.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τα έργα και τις παραλήψεις της εκάστοτε κυβέρνησης και να παρουσιάζει εναλλακτικές  ρεαλιστικές προτάσεις  σε κάθε θέμα, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση το αγνοεί ή εφαρμόζει λανθασμένες πολιτικές.

Αντί αυτού ακούμε λόγια κενά περιεχομένου, ανεύθυνες κουβέντες καφενείου και γενικά αγοραίο πολιτικό λόγο, που χαϊδεύει αυτιά, αλλά δεν λύνει προβλήματα.

Οι δημοσκοπήσεις δεν υποκαθιστούν επ ουδενί την ψήφο των πολιτών. Δεν έχουμε δημοκρατία μέσω δημοσκοπήσεων. Και οι προβλέψεις, όπως αποδεικνύεται, συχνά δεν επιβεβαιώνονται την ώρα της κάλπης.

Και με αυτή την έννοια τα όσα σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απειλή και  ότι δεν πρέπει να σύρει η κυβέρνηση τη χώρα σε πολύμηνη προεκλογική περίοδο, αφού δεν υπάρχουν οι 180 βουλευτικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου, είναι αυθαίρετη μια και δεν μπορεί να αποφασίζει εκ προοιμίου τι θα πράξουν οι θεωρητικώς ελεύθερα βουλωμένοι βουλευτές …

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: