Ο Αναστασιάδης αποχωρεί και ο Σαμαράς συνομιλεί…




Του Κώστα Βενιζέλου

Η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου, έχει αιφνιδιάσει λόγω της χρονικής συγκυρίας που θα πραγματοποιηθεί και των εξελίξεων που σημειώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως έχει ανακοινωθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, θα συγκληθεί στην Αθήνα το 3ο τακτικό ετήσιο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπό την προεδρία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου. Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι πως θα είναι ευκαιρία για να συζητηθούν οι εξελίξεις ώστε βρεθούν τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η Λευκωσία είναι ενήμερη του γεγονότος ότι θα πραγματοποιηθεί αυτή η σύνοδος, όπως και για την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Τουρκία.

Είναι προφανές πως η συνάντηση θα γίνει ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» και όπως προκύπτει από τη μέχρι σήμερα στάση της Άγκυρας, δεν πρόκειται να αποχωρήσει είτε πριν ή ακόμη μετά τη σύνοδο αυτή. Υπενθυμίζεται ότι στις 6 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ, συναντήθηκαν Σαμαράς και Ερντογάν και τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στο Κυπριακό. «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», είπε ο Αντώνης Σαμαράς στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τι άλλαξε από τότε; Έχει επιδεινωθεί η κατάσταση λόγω της στάσης της Άγκυρας.

Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις για διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς και πρόθεση για αποκλιμάκωση της έντασης που η ίδια έχει προκαλέσει, τότε η συνάντηση αυτή θα είναι υψηλού ρίσκου. Κυρίως γιατί, πέραν των όλων των άλλων, η ανακοίνωση για τη συνάντηση έγινε λίγα 24ωρα μετά την τριμερή της Αιγύπτου και πριν την τριμερή με το Ισραήλ στην Αθήνα. Είναι γνωστή στάση Αιγύπτου και Ισραήλ έναντι της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστό πως για την παρουσία του «Μπαρμπαρός» και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέστειλε τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις και απέρριψε τις όποιες φόρμουλες παρουσιάσθηκαν και νομιμοποιούν τις τουρκικές επεκτατικές επιδιώξεις. Η αποχή Αναστασιάδη από τη διαδικασία για το Κυπριακό και συνέχιση των επαφών στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μόνο εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για ανατροπή του σημερινού σκηνικού θα μπορούν να εξηγηθούν πολιτικά. Εκτός κι εάν διαδραματίζεται ένα παιχνίδι του «καλού», του «κακού» και του «άσχημου».

Μέχρι την 5η Δεκεμβρίου είναι μακρύς ο δρόμος και θα κριθούν πολλά, κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: