Ντελιβεράδες καταστροφείς: Δεν θα έχουν τι να ελέγξουν




Του Κώστα Βενιζέλου

ΤΑ κόμματα μετά που λεηλάτησαν  τους δημόσιους και ημιδημόσιους οργανισμούς τώρα τσακώνονται πάνω από το πτώμα τους. Στήνονται καυγάδες από τηλεοράσεως και παρελαύνουν από τα ερτζιανά και τις στήλες των εφημερίδων, για να πείσουν- εάν τον πείθουν- τον σκληρό τους πυρήνα.

Με την ευρύτερη κοινωνία γνωρίζουν, το συνειδητοποιούν πλέον, ότι έχουν πάρει διαζύγιο, όμως επιμένουν σε ξεπερασμένες πρακτικές με ξύλινη γλώσσα. Υπάρχει ένας μεταξύ τους διαγωνισμός ρητορικών εξάρσεων ενώ ανταγωνίζονται για το ποιος θα κρύψει περισσότερο την αλήθεια, τις πραγματικότητες. Η ΑΤΗΚ, η ΑΗΚ, το ΡΙΚ, η Αρχή Λιμένων και στις μέρες μας οι Κυπριακές Αερογραμμές, αποτελούν τα «λαμπρά παραδείγματα», ενός διαχρονικού μοντέλου «άσκησης πολιτικής». Φορτώνονταν από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας οι οργανισμοί αυτοί «με ημετέρους», με υπαλληλικό υπερπληθυσμό και τον λογαριασμό τον πλήρωναν οι πολίτες και εσχάτως οι εργαζόμενοι. Ούτε τα προσχήματα δεν κρατούσαν όλα αυτά τα χρόνια, γιατί γνώριζαν πως υπάρχει εναλλαξιμότητα στην εξουσία και ενίοτε έχουν μερίδιο στη νομή της.

Το πολιτικό σύστημα, είναι το ίδιο που έχει αποτύχει να προστατεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν το 1974, αυτό που παρολίγο να τη διαλύσει το 2004, χωρίς κάποιοι να έχουν εγκαταλείψει το φλερτ με αυτή την ιδέα. Είναι το ίδιο σύστημα που έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική καταστροφή και για το γεγονός ότι το έχει εν πολλοίς εκχωρήσει στους ξένους δανειστές τη χώρα. Αυτοί αποφασίζουν αυτοί καθορίζουν το μέλλον, επειδή η ανικανότητα οδήγησε τους διαχειριστές να παραδώσουν στην τρόικα την Κύπρο. Και το εκπληκτικό είναι πως επί της ουσίας και από την αρχή υιοθέτησαν οι βασικοί παίκτες την πολιτική που έρχεται συστημένη από την τρόικα, αναλαμβάνοντας το ντελίβερι. Αυτό που προκύπτει μέσα από τη διαδρομή στο χρόνο είναι πως αυτό το κράτος αντιμετωπιζόταν ως πεδίο εξυπηρέτησης και γι αυτό και ο…αγώνας για τον έλεγχο του ήταν επίμονος, σκληρός.

Αυτή είναι και η απόλυτη ιδεολογία και η προσέγγιση τους για την άσκηση πολιτικής. Όπως διαχειρίζονται το Κυπριακό, διαχειρίζονται και τα άλλα θέματα. Ένα μοντέλο υπάρχει με την ίδια συνταγή και τα ίδια-φευ- αποτελέσματα. Η αδυναμία και οι μειωμένες αντιλήψεις αυτού του συστήματος οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες τραγωδίες, καταστροφές στον τόπο.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως και μετά από όλα αυτά, δεν συνειδητοποιεί κανείς πως αυτό το σύστημα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Γι αυτό και γαντζωμένοι στα λάφυρα της εξουσίας, τσακώνονται επί πτωμάτων για να εξασφαλίσουν με υπόγειες κι άλλες συναλλαγές τον έλεγχο. Σε λίγο, όμως, με τα μυαλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται δεν θα υπάρχει τίποτε για να ελέγξουν και να διαμοιράσουν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όταν κοπάσουν τα πανηγύρια από το πολύ καλό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και σταματήσουν εκείνα τα ψεύτικα ενωτικά του τύπου «όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη», πρέπει να προσγειωθούμε στις πραγματικότητες. Εάν καθυστερούσε δυο μέρες η έγκριση του ψηφίσματος, η Τουρκία και οι φίλοι της σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο θα αναποδογύριζαν το περιεχόμενο.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: