ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ενόψει των επαφών που θα έχει στην Τουρκία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος το Σαββατοκυρίακο, χθες είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Νίκος Αναστασιάδης και Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις και, όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε συντονισμός ενόψει των αυριανών επαφών του Έλληνα αξιωματούχου στην Τουρκία.

Ουσιαστικά η ελληνική πλευρά θα μεταφέρει στην τουρκική τις θέσεις της Λευκωσίας για την αποκλιμάκωση της έντασης, την οποία προκαλεί η Άγκυρα με την παρουσία πλοίων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η θέση της κυπριακής πλευράς είναι αυτή που έχει συμφωνηθεί και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης στη Λευκωσία του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνόδευε.

Το βασικό μήνυμα της Λευκωσίας για να υπάρξει αποκλιμάκωση και επανάληψη των συνομιλιών είναι αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και διασφάλιση ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω ότι η Τουρκία δεν έχει λόγο στο θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου και ότι το ζήτημα του διαμοιρασμού είναι λυμένο με τις γνωστές συμφωνίες που έχουν γίνει (Χριστόφια-Ταλάτ το 2010 και Χριστόφια-Έρογλου 2011). Ακόμη σε σχέση με τη συγκρότηση ταμείου, η ελληνική πλευρά παραπέμπει στη μνημονιακή υποχρέωση και το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Με βάση το μνημόνιο η συγκρότηση του ταμείου θα γίνει για μια σειρά λόγους, μεταξύ αυτών και για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τις ευχές του ενόψει της μετάβασης του προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στις 4 Δεκεμβρίου. Για το ταξίδι Βενιζέλου στην Τουρκία υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουεγός θα βρίσκεται στη χώρα αυτή από 29 έως 30 Νοεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραστεί στη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία, ως γνωστόν, θα παρευρίσκεται και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Αναβάλλει το ταξίδι στην Κύπρο ο Τσίπρας

ΤΟ ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο αναβάλλεται λόγω της μετάβασης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε εγχείριση. Ο κ. Τσίπρας επρόκειτο να έλθει στο νησί την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: