Η ρήξη Βενιζέλου-Παπανδρέου φέρει νέες εντάσεις




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, www.cna.org.cy

Στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας επανήλθε μετά από περίοδο παρατεταμένης αποστασιοποίησής του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, με επιστολή του προς τον νυν πρόεδρο του κόμματος και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η επιστολή αναφέρεται στις ενστάσεις και διαφωνίες του για «τις οβιδιακές μεταμορφώσεις που επιχειρούνται κατά καιρούς στο Κίνημα», και θεωρεί ότι «οι όποιες διεργασίες συντελούνται σήμερα στο Κίνημα, ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της», και εγκαλεί την ηγετική ομάδα της παράταξης.

Ο κ. Παπανδρέου, όπως γράφει και στην επιστολή του, διαφωνεί κατηγορηματικά με την μετεξέλιξη ή/και μετονομασία του ΠΑΣΟΚ σε Δημοκρατική Παράταξη, εγχείρημα που υποστηρίζεται από την ηγετική ομάδα του κόμματος, που θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ επωμίζεται μεγάλο κόστος ως ένα από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση ως τώρα, ότι ο κόσμος λόγω της κρίσης θα το ταυτίζει πάντα με αρνητικές εκφάνσεις της διακυβέρνησης, και ότι η ανασυγκρότηση και επέκταση του χώρου της Κεντροαριστεράς απαιτεί «έναν νέο φορέα, με κορμό όμως το υγιές ΠΑΣΟΚ».

Ο πρώην Πρόεδρος του κόμματος, που ήταν πρωθυπουργός της χώρας τη κρίσιμη περίοδο 2009-2011 όταν η Ελλάδα μπήκε υπό μνημονιακή επιτήρηση, είπε ότι έπραξε τότε το «πατριωτικό καθήκον» του «για να μην χρεοκοπήσει η χώρα».

Κατά την άποψή του «το φάσμα της χρεοκοπίας προήλθε από τη γιγάντωση ενός μοντέλου πελατειακού καπιταλισμού, από την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών».

Αναφέρεται επικριτικά στον τρόπο με τον οποίο κυβερνήθηκε η Ελλάδα πριν αυτός αναλάβει την εξουσία, με αποκορύφωμα, λέει, την περίοδο 2004-2009, επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, όπου «κυριαρχήσουν αντιλήψεις και πρακτικές, που επέτρεψαν, πόροι και πλούτος του Ελληνισμού, να γίνουν βορά ισχυρών ιδιοτελών συμφερόντων».

Στην επιστολή του προς τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Παπανδρέου προτείνει για το κόμμα «ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει», και ειδικώς, εισηγείται την προκήρυξη «Συνεδρίου Εκτάκτων Αποφάσεων», όπως το ονομάζει, «με ανοιχτό μητρώο, για να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους όσοι ενδιαφέρονται».

Αμέσως μετά το έκτακτο αυτό συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου λέει ότι πρέπει να ακολουθήσει η εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση, και θεωρεί ότι «μόνο οι πρωτοβουλίες αυτές, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πολιτικό και δημοκρατικό ΣΟΚ που χρειάζεται, το Κίνημα και η χώρα».

Ενώ η επιστολή Παπανδρέου απευθύνεται προσωπικά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η απάντηση ήρθε μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και σε αυτήν, οι τόνοι είναι ιδιαίτερα σκληροί, καθορίζοντας έτσι κατά την εκτίμηση πολιτικών αναλυτών, «την απόλυτη ρήξη των δύο ηγετών», γεγονός που εκτιμάται ότι «θα έχει και περαιτέρω επιπτώσεις στο κόμμα», που ήδη εδώ και περίπου 3 χρόνια βλέπει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να είναι μονοψήφια, κοντά στο 5%.

Αφού σημειώνει η απάντηση του κόμματος ότι ο κ. Παπανδρέου «προφανώς και δικαιούται και οφείλει να διατυπώνει τις απόψεις του», προσθέτει ότι «στο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική παράταξη, και πρωτίστως το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα δεν θα επιτρέψουμε να το διαταράξει κανείς».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν δικαιούται με κινήσεις μίζερης εσωστρέφειας να προκαλεί αβεβαιότητα και αστάθεια» τονίζεται στην ανακοίνωση, και επισημαίνεται ότι το κόμμα «είναι και θα είναι ο εγγυητής της εθνικής σταθερότητας που είναι και προοδευτική».

Επικαλούμενο την κρισιμότητα των πολιτικών καταστάσεων, με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να βρίσκονται «σε πολύ ευαίσθητο σημείο», το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει στην απάντησή του προς τον κ. Παπανδρέου ότι η Βουλή πρέπει να εκλέξει συναινετικά, το Φεβρουάριο, το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και γι΄ αυτό, «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και εθνικό χρόνο για να ανακτήσει τη θέση που της αρμόζει στην Ευρώπη και να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Ακόμα, όσον αφορά την πρόταση Παπανδρέου για άμεση σύγκληση συνεδρίου του κόμματος και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, η ανακοίνωση υπενθυμίζει στον πρώην Πρωθυπουργό ότι «το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουαρίου του 2015», σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ του Μαρτίου 2013 και τις πρόσφατες του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος,  «που λειτουργεί συντεταγμένα με τα όργανα, τις οργανώσεις, τα εμβλήματα, τις αρχές του και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα που αποφασίζει συλλογικά και δημοκρατικά».

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπανδρέου συναντήθηκαν την εβδομάδα αυτή με πρωτοβουλία του πρώτου. Παριστάμενοι περιέγραψαν τη συνάντηση ως «αμήχανη». Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον προκάτοχό του στο ΠΑΣΟΚ για τα τρέχοντα, δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ιδίως στην τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και την καταβολή της τελευταίας για το 2014 δόσης.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με την τρόικα τους τελευταίους μήνες, και αναφέρθηκε επίσης επικριτικά στην «απότομη αντιμνημονιακή στροφή» της από τον Οκτώβριο, «έπειτα από την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας».

Κατόπιν αυτού, παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που τηρεί ως τώρα αποστάσεις από «τα δύο μέτωπα», όπως τα ονομάζει, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ότι «μάλλον ήγγικεν η ώρα της διάσπασης». Κατά την εκτίμησή του, στα πιθανά σενάρια που θα προκύψουν, επικρατέστερο θα είναι εκείνο που θέλει τον Βενιζέλο να ηγείται νέου κεντροαριστερού κινήματος υπό την επωνυμία «Δημοκρατική Παράταξη» ή «Ελιά», και τον Παπανδρέου «να κρατά το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του».

Στις εκλογές Φεβρουαρίου 2009, το ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, έλαβε το 43, 92% των ψήφων και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, με 160 έδρες στη Βουλή.

Στις εκλογές του β’ γύρου τον Ιούνιο του 2012, υπό την ηγεσία πια του Ευάγγελου Βενιζέλου, το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ έπεσε στο 13,8%. Κέρδισε 41 έδρες στο Κοινοβούλιο, οι οποίες μαζί με εκείνες της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΗΜΑΡ, επέτρεψαν τη δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε εκείνες τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται από 4,6% που ήταν το 2009 σε 16,78%, και είναι κοινά παραδεκτό ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, που σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερη, προέρχεται από ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών, (πολιτικών και συνδικαλιστικών), και πολιτών που αποκόπηκαν από το λεγόμενο «παλιό ΠΑΣΟΚ».

ΑΚΟΜΑ: http://mignatiou.com/2014/11/polemos-sto-pasok-o-venizelos-aporripti-tis-protasis-gap/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: