Αποτρεπτική προετοιμασία, σύνεση και ψυχραιμία




Του Αλέξανδρου Μαλλιά

Η σημασία της μετάβασης στο Κάιρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος είναι προφανής.

Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, δεν έχω αντιληφθεί εκδήλωση πραγματικής στήριξης προς την Κύπρο από τον αποκαλούμενο “διεθνή παράγοντα”.

Μεγαλύτερη σημασία αποδίδω στις ομόκεντρες τριγωνικές συνεργασίες Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδος και Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος. Άλλωστε, έχουμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν.

Η κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών στην Κύπρο σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις, ότι το θέατρο της έντασης μεταφέρεται και στο Αιγαίο, επιβάλλουν την ενεργοποίηση των διαύλων επικοινωνίας. Επιπλέον, η κρίση επιβάλλει την σωστή αποτρεπτική προετοιμασία.

Πάνω απ’ όλα, όμως, επιβάλλει σύνεση.

Σύνεση, εθνική συνεννόηση – αν και καταλαβαίνω ότι ακούγεται σαν ουτοπία- και αποφασιστικότητα.

Θέλω να πιστεύω ότι εν τω μεταξύ θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ξεκαθαρίσουμε ότι ο διπλωματικός δίαυλος δεν μπορεί να αποδώσει, εάν η Άγκυρα επιμείνει στην κλιμάκωση.

Τέλος, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των κάθε φύσης “πληροφοριών” που διακινούνται άμεσα και τόσο αβασάνιστα μέσω του διαδικτύου.

Κυρίως, όμως, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και τήρηση της αρχής της αναλογικότητας.

Ο ρόλος της Ηγεσίας είναι κρίσιμος και καθοριστικός.

*Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Διαλόγου και υπεύθυνος του τομέα Διεθνών Σχέσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: