Είδε Πούτιν, Λαβρόφ ο Αναστασιάδης – Ασκήσεις του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τις τουρκικές προκλήσεις ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες στο Μιλάνο, στο περιθώριο των εργασιών της 10ης Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης (ASEM), ζητώντας τη στήριξη ξένων κυβερνήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι επαφές αυτές αποτελούν προπομπός ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., στις 23 Οκτωβρίου, όταν θα εγείρει σε αυτό το επίπεδο τους τουρκικούς μαξιμαλισμούς. Ο Πρόεδρος σημειώνει πως για θέματα ενέργειας η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας το 1982, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει ως κεκτημένο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρωθυπουργό της Κίνας, τον Πρόεδρο της Κορέας (εταιρεία της χώρας, η ΚOGAS, μαζί με την ΕΝΙ διενεργούν έρευνες στο τεμάχιο 9), τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας –αργότερα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν-, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας. Όπως πληροφορούμαστε, μακρά ήταν η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συζήτησαν ενδελεχώς την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δεσμεύσει περιοχές κοντά στην Κύπρο για να διενεργήσει στρατιωτικές ασκήσεις, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ξένοι αξιωματούχοι προσήλθαν στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την επιστολή (και τον χάρτη), την οποία τους έστειλε προ δεκαημέρου, για να τους ενημερώσει για τις τουρκικές μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ και υπογράμμισαν την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών  δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».

Στις συναντήσεις που είχε με τους Πρωθυπουργούς της  Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας, συζήτησε και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και για επενδύσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης και τον Πρωθυπουργό της Μαλαισίας να επισκεφθούν την Κύπρο, προσκλήσεις που έγιναν αποδεκτές.

Γαλλική στήριξη στη Λευκωσία

Η θέση μας είναι σαφής σχετικά με το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους, αναφέρει εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Γάλλος αξιωματούχος σημειώνει πως «σε περίπτωση που επιτευχθεί διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, πράγμα που ευχόμαστε, σύμφωνα με τις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν με τα Ηνωμένα Έθνη, θα υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων του νησιού». Περαιτέρω αναφέρει πως «ενώ δημιουργήθηκε μια δυναμική από την υιοθέτηση της κοινής δήλωσης στις 11 Φεβρουαρίου, είναι απαραίτητο τα μέρη να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Είναι, τονίζει, σημαντικό να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα καταστούσε δυνατή τη σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία, καταλήγει, ανανεώνει την υποστήριξή της στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Espen Barth Eide.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της 10ης Ευρω-ασιατικής Συνόδου Κορυφής, στο Μιλάνο.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι, η συνάντηση είχε διευθετηθεί υπό το φως της διεξαγωγής μεγάλης κλίμακας ασκήσεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, από τις 20 Οκτωβρίου, στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των ρωσικών ασκήσεων δεν είναι τυχαίο και τόνισε ότι είναι διεθνής η αντίδραση για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρονται τα εξής:

Κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία, σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα, να συζητήσει επί μακρόν με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συζήτηση των δύο ηγετών κατά το δείπνο αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, καθώς επίσης και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

ΠΗΓΗ: WWW.PHILENEWS.COM – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: